Quantcast

Pchenjanas palygino D. Trumpą su A. Hitleriu

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos žiniasklaida antradienį palygino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) su nacių diktatoriumi Adolfu Hitleriu.

Šis pareiškimas pasirodė nemažėjant įtampai dėl Pchenjano ginklavimosi ambicijų ir artėjant naujojo Pietų Korėjos prezidento vizitui į Vašingtoną.

Praėjusią savaitę Pchenjanas pavadino D.Trumpą „psichopatu“ po incidento, kai pusantrų metų Šiaurės Korėjos kalintas amerikietis studentas Otto Warmbier (Otas Vormbjė) buvo grąžintas į gimtąją Ohajaus valstiją ištiktas komos ir mirė.

Vedamajame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros KCNA straipsnyje jaučiamas dar priešiškesnis Vašingtonui tonas. D.Trumpo pagrindiniai politikos prioritetai vadinami primenančiais „XXI amžiaus nacizmą“.

Respublikonas per savo inauguraciją sausį pareiškė, kad „nuo šios akimirkos, pirmiausia bus tik Amerika“.

Tuo tarpu KCNA parašė: „Principas „Pirmiausia – Amerika“... gina dominavimą pasaulyje naudojant karines priemones, lygiai taip pat Hitleris įsivaizdavo pasaulio užvaldymą.“

D.Trumpas „sekė Hitlerio diktatoriška politika“, kad suskirstytų kitus į dvi kategorijas – „draugus ir priešus“, ir taip pagrįstų „(Pchenjano) sustabdymą“, teigiama straipsnyje.

Šiaurės Korėjos propagandinėje žiniasklaidoje dažnai sutinkama originaliais terminais pavadinamų šalies priešų, tačiau palyginimai su Antrojo pasaulinio karo kurstytoju ir Holokausto architektu nebūdingi net ir jos retorikos standartams.

Kai D.Trumpo administracija paskelbė Pchenjanui dar griežtesnes sankcijas dėl jo branduolinės ir raketų programos, KCNA apkaltino ją blokuojant medicinos priemonių pristatymą. Agentūra teigė, kad Vašingtonas atliko „neetišką ir nežmonišką veiksmą, gerokai pranokstantį Hitlerio Leningrado blokados lygį“.

Antrojo pasaulinio karo metais įvykusi, beveik 900 dienų trukusi dabartinio Sankt Peterburgo blokada pareikalavo kelių milijonų gyvybių.

Manoma, kad vėliau šią savaitę Vašingtone susitiksiantys D.Trumpas ir Pietų Korėjos lyderis Moon Jae-inas (Mun Džejinas) daug dėmesio skirs Pchenjano grasinimų aptarimui ir spręs, kaip į juos reaguoti.

Ištisa virtinė Pchenjano branduolinių ir raketų bandymų bei Vašingtono grasinimai kariniais veiksmais didina įtampą Korėjos pusiasalyje.

Be kita ko, įtampa dar labiau išaugo po O.Warmbier mirties, o D.Trumpas, komentuodamas šį įvykį, pasmerkė Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) „brutalų režimą“.

„D.Trumpo mąstymo būdas, kad galima paaukoti visą pasaulį vien dėl geresnio JAV gyvenimo, įstūmė netgi jų sąjungininkus ir marionetes į gana prastą padėtį“, – rašė KCNA.

Pchenjanas dažnai suranda pompastiškų, o kartais rasistinių ir net seksistinių žodžių, kuriais išvadina kitų šalių lyderius, neįtikusius režimui.

2014-ųjų pabaigoje pasirodžius filmui „Interviu“ (The Interview), pašiepiančiam Pchenjano režimą, Šiaurės Korėja pavadino tuometį JAV vadovą Baracką Obamą (Baraką Obamą) beždžione.

Tuo tarpu buvusią Pietų Korėjos prezidentę Park Geun-hye (Pak Gunhjė) KCNA prieš kelerius metus išvadino „pamišusia sena kale“ ir „prostitute“, valdoma savo „sutenerio“ B.Obamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių