Quantcast

Paryžiuje areštuotas „geltonųjų liemenių“ lyderis

  • Teksto dydis:

Paryžiuje trečiadienį vėlai vakare buvo sulaikytas vienas iš antivyriausybinio „geltonųjų liemenių“ judėjimo lyderių.

Ericas Drouet (Erikas Drujė) buvo sulaikytas už nesankcionuoto protesto organizavimą, o tai liudija, kad valdžia griežtina savo poziciją „geltonųjų liemenių“ atžvilgiu.

E. Drouet, kurio jau laukia teismas dėl ginklo turėjimo per ankstesnę protesto akciją, buvo sulaikytas, kai ėjo į Eliziejaus Laukus, kurie nuo lapkričio yra smurtinių protestų prieš prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) vyriausybę epicentre.

„Tai vadinama pagarba teisės viršenybei“, – sakė ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as (Briuno Le Meras) gindamas areštą, sulaukusį kai kurių vyriausybės oponentų iš kairiojo sparno kritikos.

„Normalu, kad pažeidęs respublikos įstatymus sulauki pasekmių“, – pridūrė ministras.

Kelios dešimtys demonstrantų trečiadienio pavakare susirinko prie restorano „McDonald's“ šalia garsiosios Triumfo arkos – vieno iš Prancūzijos sostinės simbolių. Jie laukė atvykstant E. Drouet. 

Sunkvežimio vairuotojas E. Drouet, pastaruoju metu dažnai matomas televizijos ekranuose kaip „geltonųjų liemenių“ atstovas, paragino surengti šią demonstraciją socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše.

Protestuotojai „geltonosiomis liemenėmis“ buvo praminti dėl jų dėvimų ryškiaspalvių šviesą atspindinčių liemenių. Lapkritį kaimiškose Prancūzijos vietovėse dėl planuoto kuro akcizų didinimo prasidėję protestai greitai peraugo į platesnio masto judėjimą prieš E. Macrono politiką ir jo vadovavimo stilių.

Protestuotojai ne kartą pažeidė teisės aktus, įpareigojančius iš anksto pranešti apie planuojamas demonstracijas. Be to, Paryžiuje ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose nebuvo išvengta susirėmimų su policija. 

Trečiadienį vakare buvo nufilmuota, kaip dešimtys riaušių policijos pareigūnų jėga įstumia E. Drouet į policijos mašiną. Pirmą kartą jis buvo areštuotas praėjusį mėnesį – už tai, kad į demonstraciją atsinešė pagalį. 

Birželio 5 dieną E. Drouet teks stoti prieš teismą dėl „draudžiamo D kategorijos ginklo nešiojimo“, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis teisme.

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų lyderis ir aršus E. Macrono kritikas Jeansa-Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melanšonas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Kodėl Ericas Drouet vėl areštuotas? Piktnaudžiavimas valdžia. Politizuota policija taikosi į „geltonųjų liemenių“ judėjimo lyderius ir juos persekioja“.

Politikos apžvalgininkas Bruno Jeudy (Briuno Žedi) televizijai BMF sakė, kad šis areštas gali paversti E. Drouet tam tikru „kankiniu“ tokiu metu, kai „geltonųjų liemenių“ judėjimas, regis, pradeda išsikvėpti.

Tik keli šimtai žmonių susirinko į demonstracijas Eliziejaus Laukuose Naujųjų metų išvakarėse.

Gruodžio viduryje E. Macronas spaudžiamas protestuotojų atsisakė planų didinti akcizus degalams, taip pat pažadėjo padidinti minimalų mėnesinį darbo užmokestį ir apkarpyti mokesčius pensininkams.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių