Quantcast

Palestina oficialiai prisijungė prie Tarptautinio Baudžiamojo Teismo

  • Teksto dydis:

Palestina trečiadienį oficialiai tapo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) nare, o palestiniečiai tikisi, kad šis žingsnis suteiks pagrindą karo nusikaltimais kaltinamų izraeliečių patraukimui atsakomybėn.

Palestina buvo priimta per uždarą ceremoniją TBT būstinėje Hagoje, praėjus lygiai 90 dienų po to, kai Palestinos savivalda ratifikavo šio teismo steigiamąjį Romos statutą.

Nusivylę dėl dešimtmečius vykusių bergždžių derybų su Izraeliu ir netekę vilčių užsitikrinti valstybingumą palestiniečiai pradėjo kampaniją, per kurią siekia užsitikrinti pripažinimą tarptautinėse institucijose, tokiose kaip TBT.

Palestiniečių užsienio reikalų ministrui Riyadui al Malki (Rijadui Malkiui) per ceremoniją Hagoje buvo įteikta simbolinė Romos statuto kopija.

Palestiniečiai jau pateikė teismui dokumentus, įgaliojančius TBT prokurorą ištirti numanomus nusikaltimus palestiniečių teritorijose, įvykdytus nuo 2014 metų birželio.

Neramumai pernai birželį peraugo į vasaros karą tarp Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų, per kurį žuvo 2,2 tūkst. palestiniečių ir 73 izraeliečiai.

Iki šiol dar nebuvo atliktas nei vienas oficialus TBT tyrimas dėl Izraelio pareigūnų veiksmų.

Tiriant numanomus Izraelio nusikaltimus Gazos Ruože taip pat būtų atliktas tyrimas dėl Izraelio civilinių teritorijų apšaudymų raketomis ir minosvaidžių sviediniais, vykdytų islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojų.

Nors Izraelis nėra prisijungęs prie vienintelio pasaulyje nuolatinio teismo, nagrinėjančio sunkiausius nusikaltimus, TBT gali siekti patraukti atsakomybėn izraeliečius dėl nusikaltimų palestiniečių teritorijose.

Tačiau TBT būtų sunku suimti įtariamus izraeliečius, nes teismas neturi savų policijos pajėgų ir kliaujasi bendradarbiavimu su savo šalimis narėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių