Quantcast

Olandijos žvalgyba stebėjo, kaip Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus

  • Teksto dydis:

Nyderlandų žvalgybos tarnybos pateikė kolegoms Jungtinėse Valstijose „itin svarių įrodymų“, kad Rusija kišosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, penktadienį pranešė olandų žiniasklaida.

Į Rusijos kompiuterinių įsilaužėlių tinklą „Cozy Bear“ prasiskverbę olandų agentai perspėjo JAV žvalgybos vadovus stebėję, kaip prieš prezidento rinkimus rusai išpumpavo „tūkstančius“ Demokratų partijos elektroninių laiškų.

Nyderlandų nacionalinė žvalgybos tarnyba (AIVD) stebi šią grupę nuo 2014 metų, nurodė dienraštis „Volkskrant“ ir naujienų televizija „Nieuwsuur“.

AIVD pateikė „itin svarbių įrodymų apie Rusijos vaidmenį“, taip pat „techninės“ informacijos apie įsilaužimą į Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) elektroninio pašto sistemas, sakoma pranešimuose, pagrįstuose neįvardytų JAV ir Olandijos šaltinių informacija.

Atsitiktinai užsitikrinę prieigą prie vieno Rusijos kompiuterių tinklo, valdomo iš vieno universiteto pastato netoli Maskvos Raudonosios aikštės, olandų agentai taip pat galėjo prieiti prie patalpų apsaugos sistemų vaizdo kamerų.

„Dabar žvalgybos tarnyba ne vien gali matyti, ką daro rusai, bet ir kas tai daro“, – rašo „Volkskrant“.

2015 metais AIVD „stebėjo, kaip Rusijos programišiai persekioja Demokratų partijos lyderius ir įsiskverbia (į jų sistemas), parsisiunčia tūkstančius elektroninių laiškų ir dokumentų“. Tuomet tarnyba perspėjo kolegas Jungtinėse Valstijose, sakoma pranešime.

„Vis dėlto praėjo dar keli mėnesiai, kol Jungtinės Valstijos suprato, ką reiškia šis perspėjimas: kad šiais įsilaužimais rusai įsikišo į Amerikos rinkimus. Ir AIVD programišiai stebėjo, kaip visa tai vyksta jų akivaizdoje.“

Medžiaga, surinkta naudojant užvaldytas apsaugos kameras, leido AIVD padaryti išvadą, kad „Cozy Bear“ nariams vadovauja Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR).

„Cozy Bear“ daugelio kaltinama kišimusi į Amerikos rinkimus, laimėtus respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Nors D. Trumpas griežtai neigia bendradarbiavęs su rusais, jo Baltųjų rūmų pareigūnai šiuo metu yra patekę į specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrėjų akiratį dėl galimo susimokymo su Maskva.

Olandų pateikta informacija yra „aktuali medžiaga“ R. Muellerio komandai, rašo „Volkskrant“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naivu

Naivu portretas
Toke informacija limpa visiėm neišpruseliam! Amerikasosai diėvai tipo plėšikai ir iškripeliai bei narkomanai.

...

... portretas
Che: "penktadienį pranešė olandų žiniasklaida" - čia vėl ta melasklaida sklaidos?.. Nes patikėt kad "olandų agentai taip pat galėjo prieiti prie patalpų apsaugos sistemų vaizdo kamerų" ir apie tai taip mielai išpliurpt žinias-Klaidai, tai... kliedesių kliedesiai? (tik: KĄ reiškia tas 'Atsitiktinai užsitikrinę prieigą prie vieno Rusijos kompiuterių tinklo', taip netyčia, be jokių piktų kėslų?.. tai KAS ką šnipinėja, kas čia tik rusais prisidengia?)

Anonimas

Anonimas portretas
O, kiek vatinku!!!!!! Nu jo kur jie patikes, gavo vodkes ir desros, gali garbint cara. Debilai ,naudingi idiotai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių