Quantcast

Nyderlandų diplomatijos vadovas melavo dalyvavęs susitikime su V. Putinu

  • Teksto dydis:

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Halbe Zijlstra (Halbė Zeilstra) atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje pirmadienį, prisipažinęs, kad melavo apie savo dalyvavimą prieštaringai vertinamame susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu 2006-aisiais.

Šalies naujasis diplomatijos vadovas savaitgalį prisipažino, kad „priešingai nei tvirtino savo ankstesniuose pareiškimuose, jis niekada nedalyvavo susitikime su Rusijos prezidentu“, pranešė centro kairiųjų pažiūrų dienraštis „De Volkskrant“.

Po šio pranešimo ministro padėtis tapo gana sudėtinga, nes antradienį jis vyksta į Maskvą susitikti su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu.

Ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) valdančiosios partijos VVD narys H. Zijlstra anksčiau tikino, kad prieš 12 metų dalyvavo V. Putino viloje vykusiame susitikime, kuriame buvo ir tuometinis kompanijos „Shell“ vadovas Jeroenas van der Veeras (Jerunas van der Veras).

Buvęs „Shell“ kontraktininkas H.Zijlstra 2016 metų gegužę vykusiame VVD suvažiavime partijos nariams sakė, kad jis dalyvavo „antrame plane kaip padėjėjas“ minėtame susitikime, kuriame V. Putinas neva apibrėžė savo „Didesnės Rusijos“ supratimą, rašoma laikraštyje.

„Aš aiškiai girdėjau, kaip Vladimiras Putinas atsakė, kas jo supratimu yra „Didesnė Rusija“, – sakė H.Zijlstra susirinkusiesiems.

V.Putinas „nori sugrįžti prie „Didesnės Rusijos“, kuri, pasak jo, apimtų Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą ir Baltijos valstybes“, kalbėjo H.Zijlstra beveik prieš dvejus metus.

Tačiau savaitgalį H.Zijlstra pakeitė savo versiją ir pareiškė, kad nors V. Putinas taip kalbėjo, tačiau jis pats tame susitikime nedalyvavo.

„Tai nebuvo protinga. Reikėjo padaryti kitaip, – sakė H. Zijlstra, prisipažinęs, kad „pasiskolino“ šią istoriją iš kito tame susitikime dalyvavusio asmens.

Diplomatinio darbo patirties neturinčio H.Zijlstros paskyrimas diplomatijos vadovu spalio mėnesį nustebino daugelį Nyderlanduose.

„Jo viešųjų ryšių specialistai“ pasinaudojo susitikimo su V. Putinu istorija, kad „atremtų kritiką dėl jo patirties užsienio santykiuose stokos“, rašo „De Volkskrant“.

Paklaustas, kodėl melavo, H. Zijlstra dienraščiui atsakė, jog „norėjo apsaugoti tikrąjį šaltinį“, dalyvavusį tame susitikime.

Pirmadienį M. Rutte, komentuodamas H.Zijlstros poelgį sakė, jog pats „turinys yra teisingas, tačiau jam nederėjo tvirtinti, kad buvo ten, kur jo nebuvo“.

Vis tik M. Rutte žurnalistams pareiškė, kad pasitiki savo užsienio reikalų ministru, kadangi „šios istorijos esmė yra teisinga“.

Maskvoje H. Zijlstra su S. Lavrovu turėtų aptarti ir Nyderlandų vadovaujamą tyrimą dėl Malaizijos oro linijų lėktuvo MH17 numušimo rytinėje Ukrainoje 2014 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių