Quantcast

D. Rousseff ragino Brazilijos Senatą balsuoti prieš „perversmą“

  • Teksto dydis:

Už savo postą kovojanti suspenduota Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef) pirmadienį senatoriams sakė, kad įtarimai jos atžvilgiu yra nepelnyti ir kad istorija vertins šalį, jei ji bus nušalinta nuo valdžios.

„Žinau, kad būsiu vertinama, bet mano sąžinė švari. Aš nepadariau jokio nusikaltimo“, – per savo apkaltos procesą senatoriams sakė D.Rousseff.

Ji priminė senatoriams, kad 2014 metais buvo perrinkta daugiau kaip 54-iais mln. balsų, ir tvirtino, kad kiekvieną akimirką vadovavosi konstitucija ir darė tai, kas buvo geriausia šaliai.

„Negaliu nepajusti (šio proceso) neteisybės kartėlio“, – sakė ji.

Kairiosios pakraipos lyderė yra kaltinama pažeidusi fiskalines taisykles su tikslu nuslėpti problemas federaliniame biudžete.

D.Rousseff oponentai tvirtina, kad jos manevrai buvo bandymas tęsti didelį išlaidavimą ir maskuoti deficitus, o tai padidino ir taip labai didelę recesiją.

Tuo tarpu pati pirmoji Brazilijos prezidentė moteris neigia padariusi ką nors neteisėta ir tvirtina, kad jos priešai vykdo „valstybės perversmą“.

Per 30 minučių trukusią savo kalbą D.Rousseff teigė, kad 2015 metų pradžioje opozicija Kongrese ėmė kurti nestabilumo klimatą atsisakydama derėtis ir mėtydama „fiskalines bombas“ įplaukų mažėjimo akivaizdoje.

Ji sakė, kad apkaltos procesas padidino didžiausios Lotynų Amerikos ekonomikos recesiją, ir, savo ruožtu, kaltino opoziciją, kuri dažnai tvirtina, jog ją reikia nušalinti, kad finansinis klimatas pagerėtų.

D.Rousseff kritikavo laikinąjį prezidentą Michelį Temerą (Mišelį Temerą), kurį pavadino „ uzurpatoriumi“. Jos mirtinu priešu tapęs viceprezidentas dirbs likusią D.Rousseff kadencijos dalį, jeigu ji bus nušalinta.

M.Temeras prezidento įgaliojimus perėmė gegužės mėnesį, kai Senatas nubalsavo už D.Rousseff suspendavimą laikotarpiui iki 180 dienų, kol bus rengiamas apkaltos procesas.

D.Rousseff sakė, jog brazilai niekada nebūtų balsavę už žmogų, kuris ministrų kabineto nariais parinko vien baltuosius vyrus, – šalyje, kurioje daugiau kaip 50 proc. gyventojų nėra baltieji. M.Temero gegužę sudarytas ministrų kabinetas buvo griežtai kritikuojamas dėl įvairovės nebuvimo. Be to, trys jo ministrai per mėnesį buvo priversti atsistatydinti dėl įtarimų korupcija.

D.Rousseff teigimu, procesą prieš ją inicijavo buvęs žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Eduardo Cunha (Eduardu Kunja), kuriam metama daug kaltinimų korupcija. Jis esą bandė „šantažuoti“ D.Roussef ir priversti ją užtikrinti savo Darbininkų partijos balsus, kad būtų užgniaužtas jo atžvilgiu vykdytas etikos tyrimas.

Pasak D.Rousseff, „istorijos ironija“, kad ji bus teisiama už nusikaltimus, kurių nepadarė, ir žmonių, kurie buvo apkaltinti rimtais nusikaltimais.

„Prašau jūsų, kad būtumėte teisingi sąžiningai prezidentei“, – baigdama savo kalbą drebančiu balsu pasakė ji.

Po dienos ar dviejų Senatas balsuos dėl to, ar galutinai pašalinti ją iš prezidento posto.

Prie Kongreso demonstraciją surengė keli šimtai D.Rousseff šalininkų, kurie sveikino ją, kai ji atvyko. Buvo pastatyta didžiulė siena, kuri turėjo atskirti D.Rousseff šalininkus ir apkaltą remiančius aktyvistus.

Apkaltos procesui vadovauja Aukščiausiojo Teismo vadovas Ricardo Lewandowskis (Rikardu Levandovskis). Prieš D.Rousseff kalbą jis perspėjo senatorius ir visuomenės atstovus laikytis tylos.

Kai D.Rousseff baigė kalbėti, daug senatorių ėmė ploti, tad R.Lewandowski laikinai sustabdė sesiją.

„Mes čia vykdome teismo procesą, ne politinius debatus“, – pasakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių