Quantcast

Norvegija pasipiktinusi: Rusija vėl slopina GPS signalus

  • Teksto dydis:

Norvegijos užsienio žvalgyba pirmadienį vėl išreiškė susirūpinimą, kad šalies šiaurėje yra slopinami jos GPS signalai, Oslui vėl kaltinant Rusiją dėl šių „nepriimtinų veiksmų“.

Metiniame rizikos nacionaliniam saugumui įvertinime žvalgybos tarnyba nurodė, kad per incidentus, kurie kartojasi nuo 2017 metų, iš Rusijos teritorijos buvo blokuojami GPS signalai Norvegijos regionuose, esančiuose netoli sienos su Rusija.

Signalų slopinimas dažnai sutapdavo su karinėmis pratybomis Norvegijos teritorijoje, pavyzdžiui, pernai rudenį įvykusiomis NATO pratybomis „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“) ir britų atakos sraigtasparnių dislokavimu Norvegijoje sausio viduryje per veikimo Arkties sąlygomis pratybas.

„Tai ne tik naujas iššūkis norvegų ir sąjungininkų mokomosioms operacijoms, – pristatydamas ataskaitą sakė žvalgybos vadovas Mortenas Haga Lunde (Mortenas Haga Lundė). – Trukdymas (signalams), be kitų dalykų, taip pat kelia grėsmę civiliniam oro eismui, policijai ir sveikatos apsaugos operacijoms taikos metu.“

Norvegija kelis kartus kėlė šį klausimą bendraudama su Rusijos valdžia ir bendradarbiauja su kitomis Šiaurės šalimis norėdama surinkti kuo daugiau informacijos, sakė gynybos ministras Frankas Bakke-Jensenas (Frankas Bakė-Jensenas).

„Svarbu... aiškiai pasakyti, kad tai nepriimtina“, – televizijai „TV2 Nyhetskanalen“ sakė jis.

Lapkričio mėnesį kaimyninė Suomija buvo iškvietusi Rusijos ambasadorių Helsinkyje atsakyti į kaltinimus, kad Maskva sutrikdė padėties nustatymo signalus jos teritorijoje per pratybas „Trident Juncture 2018“.

Maskva šiuos įtarimus atmetė kaip neturinčius pagrindo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tie skurdžiai siunta

Tie skurdžiai siunta portretas
Ju Glonasas streikuoja, buvo neiškeltas, prarastas palydovas, tai siunta mėlynu įtūžiu ant Vakarų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių