Quantcast

Norvegija apkaltino Rusiją per NATO pratybas blokavus GPS duomenis

  • Teksto dydis:

Oslas antradienį tiesiai apkaltino Rusiją blokavus globalinės padėties nustatymo sistemos (GPS) signalus Norvegijos šiaurėje, kai ten spalio mėnesį ir lapkričio pradžioje vyko didelės NATO pratybos.

„Žinome, kad (signalų) slopinimas buvo stebimas nuo spalio 19-osios iki lapkričio 7-osios, (kad tai) darė Rusijos sausumos pajėgos Koloje“, – nurodė Norvegijos gynybos ministerija, paminėdama Rusijos šiaurės vakaruose netoli Norvegijos esantį Kolos pusiasalį.

„Drauge su atitinkamais pareigūnais atidžiai stebime situaciją“, – pridūrė ministerija elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP, patvirtindama norvegų naujienų agentūros NTB pranešimus.

Sekmadienį Suomijos premjeras Juha Sipila (Juha Sipilė) sakė, kad dėl „beveik neabejotinai tyčinio“ GPS signalų sutrikdymo Laplandijoje buvo iškilęs pavojus civilinei aviacijai šiame regione.

Jis užsiminė, kad už tai gali būti atsakinga Maskva.

Rusija pirmadienį tai paneigė ir sakė, kad toks pareiškimas „neturi pagrindo“.

Signalų slopinimas sutapo su didžiausiomis po Šaltojo karo NATO pratybomis „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), kurios nuo spalio 25-osios iki lapkričio 7-osios vyko keli šimtai kilometrų nuo Norvegijos sienos su Rusija.

Maskva prieš šias pratybas, kurias pavadino antirusiškomis, pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių.

Dėl palydovų sutrikdymo Suomijos ir Norvegijos civilinės oro erdvės operatoriai paskelbė oficialius perspėjimus pilotams, kad navigacijos signalai Laplandijos šiaurės rytuose yra nestabilūs.

2017 metų rugsėjį Norvegijos pareigūnai taip pat pranešė, kad GPS signalų trikdymas paveikė civilinius skrydžius šalies šiaurėje. Tai vyko per dideles Rusijos karines pratybas „Zapad“ („Vakarai“).

„Užsienio reikalų ministerija anksčiau kelis kartus kėlė šį klausimą Rusijos pareigūnams“, – nurodė Gynybos ministerija.

Suomija pasiruošusi aptarti

Suomijos parlamento užsienio reikalų komiteto vadovas Matti Vanhanenas (Matis Vanhanenas) trečiadienį pasiūlė aptarti su Maskva įtariamą kišimąsi į Pasaulinės padėties nustatymo sistemos (GPS) veikimą.

„Norvegais galima tikėti, bet vargu ar jie atskleis kam nors savuosius (trikdžių) nustatymo metodus. Vis dėlto nepateikus techninių įrodymų Rusija veikiausiai ginčysis šiuo klausimu“, – Suomijos nacionaliniam transliuotojui „Yle“ trečiadienį sakė M. Vanhanenas.

Anot jo, numanomą kišimąsi į GPS veikimą reikėtų vertinti kaip oro erdvės pažeidimą.

Parlamentaras taip pat paragino drauge su Rusija sėstis prie derybų stalo, „kur pareikšime, kad nepritariame panašiam kišimuisi į mūsų oro erdvę“.

Suomijos žiniasklaidos žiniomis, praėjusią savaitę šiauriniame Laplandijos regione buvo užfiksuoti GPS signalų sutrikimai, paveikę šalies oro eismą.

Kaip pažymėjo suomių premjeras Juha Sipila (Juha Sipilė), šiuo „kišimusi buvo siekiama pademonstruoti gebėjimą imtis tokių veiksmų“. Jis taip pat užsiminė, kad už tai gali būti atsakinga Maskva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA: "Signalų slopinimas sutapo su didžiausiomis po Šaltojo karo NATO pratybomis „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), kurios nuo spalio 25-osios iki lapkričio 7-osios vyko keli šimtai kilometrų nuo Norvegijos sienos su Rusija" - jau buvo rašyta kad JAV savo kariškius moko kaip reiks veikt prapuolus GPS ryšiui, BET - pas save tokių pratybų ruošt nenorėjo: AR ne tai ir buvo bandoma svetimose teritorijose, prie pat Rusijos sienų?.. Bet, nežiūrint į visa tai, "Sekmadienį Suomijos premjeras Juha Sipila (Juha Sipilė) sakė, kad dėl „beveik neabejotinai tyčinio“ GPS signalų sutrikdymo Laplandijoje buvo iškilęs pavojus civilinei aviacijai šiame regione. Jis užsiminė, kad už tai gali būti atsakinga Maskva" - NYKU.

Anonimas

Anonimas portretas
Kokie puikus rusai. Ir be milijardu sutvarkys NATO ir Amerikos banditus.

Akivaizdu, kad

Akivaizdu, kad portretas
Rusija kalta nes perdegė mano automobilio kairio žibinto lemputė. Pas kaimyną nusibaigė šuo. Lietuva perduoti protesto Notą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių