Quantcast

Niujorke per Padėkos dienos paradą bus imtasi antiteroristinių priemonių

  • Teksto dydis:

Niujorke ketvirtadienį tarp puošnių „Macy's“ Padėkos dienos parado platformų ir didžiulių balionų bus smėlio pripiltų šiukšliavežių ir policijos snaiperių, tvyrant nerimui po baisių šaudynių aptemdytų metų ir nė mėnesiui nepraėjus po kruvinos teroro atakos Žemutiniame Manhatane.

Niujorko meras ir policijos vadovybė akcentavo, kad per vieną didžiausių šventinių šalies renginių po atviru dangumi bus taikomos įvairių lygių saugumo priemonės ir patruliuos šimtai pareigūnų, tad lankytojai neturėtų baimintis.

„Kaip šalis išgyvenome porą sunkių mėnesių, – sakė policijos komisaras Jamesas O'Neillas (Džeimsas O'Nilas). – Niekada nepriimsime tokių neapykantos ir bailumo aktų kaip neišvengiamo dalyko mūsų visuomenėje.“

Džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), kuri prisiėmė atsakomybę už aštuonių gyvybių pareikalavusį spalio 31-osios išpuolį panaudojant sunkvežimį, anglų kalba leidžiamame žurnale pernai buvo rašoma, kad Padėkos dienos paradas yra „puikus taikinys“. Pareigūnai sako, jog tikėtinos grėsmės patvirtinimo nėra.

„Noriu patikinti žmones, jog ... kai kas nors kur nors pasaulyje atsitinka, NYPD (Niujorko policijos departamentas) dirba su mūsų teisėsaugos partneriais ir tai nagrinėja, ir mes iš to mokomės, ir tai veikia mūsų sprendimus“, – sakė J. O'Neillas.

Šiemetiniame saugumo plane numatyta panaudoti dešimtis miesto šiukšliavežių, kurios tuščios sveria maždaug 16 tonų, o pripiltos smėlio – ir dvigubai daugiau. Šios mašinos kaip įspūdingos užtvaros eismui stovės kiekvienoje sankryžoje palei parado 4 km maršrutą nuo Centrinio parko iki „Macy's“ pagrindinės parduotuvės 34-ojoje gatvėje.

Be to, tarp žmonių patruliuos ginkluoti pareigūnai su nešiojamaisiais radiacijos matuokliais; nuo stogų į langus ir balkonus, ieškodami ko nors neįprasta, dairysis snaiperiai.

Niujorko pareigūnai taip pat prašo dešimčių tūkstančių būsimų žiūrovų atkreipti dėmesį į įtartinus dalykus, jei tokių būtų.

„Kiekvienam kvartale bus po policininką. Eikit prie to policininko ir pasakykit“, – ragino NYPD patrulių vadas Terence'as Monahanas (Terensas Monahanas).

91-asis Padėkos dienos paradas prasidės 9 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku ir bus tiesiogiai transliuojamas televizijos NBC.

Tarp transliacijos žvaigždžių bus dainų autorius ir atlikėjas Smokey Robinsonas (Smoukis Robinsonas), komikas Jimmy Fallonas (Džimis Falonas), hiphopo grupė „The Roots“, aktorius ir reperis Flo Rida, reperis Wyclefas Jeanas (Vaiklefas Džanas). Be to, pasirodys Brodvėjaus miuziklų „Anastasija“ (Anastasia), „Brangus Evanai Hansenai“ (Dear Evan Hansen) ir „Kempiniukas Plačiakelnis“ (SpongeBob SquarePants) aktoriai.

Tarp naujų įvairius personažus vaizduojančių balionų bus Grinčas, Olafas iš „Ledo šalies“ (Frozen) ir Čeisas iš „Šunyčių patrulių“ (Paw Patrol).

Policija sako, kad parado saugumu rūpinasi nuo pat tos akimirkos, kai baigėsi praėjusių metų paradas. Dar daugiau dėmesio planui buvo skirta po spalio 31-osios teroro atakos Žemutiniame Manhatane, kai vyras išsinuomotu sunkvežimiu lėkė judriu dviračių taku netoli Pasaulio prekybos centro ir nužudė aštuonis žmones.

Pareigūnai sako, kad 29 metų įtariamasis, uzbekų imigrantas Sayfullo Saipovas (Saifulas Sajipovas), veikė pagal IS paskelbtas instrukcijas. S. Saipovui buvo pateikti federaliniai kaltinimai terorizmu; už tokius nusikaltimus jam gali grėsti mirties bausmė.

Kaip nurodoma bylos medžiagoje, S. Saipovas yra prisiekęs ištikimybę „Islamo valstybei“.

Pirmasis didelis renginys po tos atakos – Niujorko maratonas, kuriame dalyvavo 50 tūkst. bėgikų iš viso pasaulio ir kurį stebėjo dešimtys tūkstančių žiūrovų – praėjo be jokių sutrikimų.

„Iš karto pasakėme, kad Niujorko atsakymas yra išlikti stipriam ir atspariam, – sakė meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijus). – Mes nenusileidžiame susidūrę su teroro grėsme. Miestas kupinas ryžto.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Sėjo amerikontai karą visame pasauly, dabar karas pas juos pačius grįžta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių