Quantcast

Neišsprendus migrantų antplūdžio, atsiras „mini Šengeno zona“?

  • Teksto dydis:

Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas) penktadienį įspėjo, kad nedidelė grupė Europos Sąjungos valstybių gali būti priverstos sukurti „mini Šengeno zoną“, jei Bendrijai nepavyks išspręsti migrantų krizės.

„Tikrai to nenoriu. Toks žingsnis turėtų neigiamų politinių ir ekonominių pasekmių mums visiems“, - sakė Nyderlandų finansų ministras Vokietijos verslo laikraščiui „Handelsblatt“ apie galimybę, kad 26 nares turinti Šengeno zona, kurioje žmonės gali keliauti be vizų ir dokumentų tikrinimo prie vidinių sienų, galėtų sumažėti iki penkių-šešių valstybių.

Tačiau J.Dijsselbloemas pabrėžė, kad „ilguoju laikotarpiu mes negalėsime išlaikyti mūsų socialinės gerovės, jei prieglobsčio prašytojų antplūdis tęsis“.

Ragindamas valstybes nares prisiimti sąžiningą dalį migrantų antplūdžio naštos, J.Dijsselbloemas įspėjo: „Jei ES nepavyks užtikrinti geresnės savo išorės sienų apsaugos, tuomet tai padarys nedidelė grupė šalių - todėl, kad turime ginti mūsų visuomenę ir mūsų aukštus socialinius standartus“.

„Tai galėtų būti mini Šengenas, net jei tai, be jokios abejonės, nėra geriausias sprendimas“, - sakė Eurogrupės vadovas.

„Kai kurios šalys moka didesnę kainą dėl migrantų krizės, nes priima migrantus. Tai Švedija, Vokietija, Austrija, Belgija ir Nyderlandai. Esame toje pačioje padėtyje, todėl norime glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje“, - sakė J.Dijsselbloemas kitame interviu Belgijos laikraščiui „L'Echo“.

Kitais metais Nyderlandai pirmininkaus ES, o šios šalies užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas (Bertas Kundersas) yra sakęs, jog Europa privalo stengtis išsaugoti gyvą Šengeno svajonę.

Po „Islamo valstybės“ džihadistų įvykdytų žudynių ES praėjusią savaitę sutarė iki metų galo įgyvendinti Šengeno erdvės reformas. 

Numatyta reformuoti Šengeno sienų kodeksą, „kad prie visų išorės sienų būtų galima vykdyti visų keliaujančiųjų, įskaitant tuos, kuriems taikomas laisvo judėjimo režimas, sisteminius ir privalomuosius patikrinimus“, praėjusį penktadienį sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
Mini Sengeno zona jau egzistuoja. Tai valstybes kurios saugo savo ir ES isores sienas bei gaudo nelegalus. Tai Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Cekija ir is dalies Slovakija su Vengrija. Kitu valstybiu isoriniu ES sienu apsaugos nera. Bet koks arabas ar negras gali keliauti is kur nori i kur nori be jokiu muitiniu ir patikru. Sunku ta sveiku protu suprasti, bet taip yra ir pradzia tam dave nevisai protingas ir neadekvatus Merkel elgesys.

mizantropas

mizantropas portretas
nedarykite tragedijos. Na, susikurs mini Šengeno zona, po kiek laiko ji taps likusioms šalims geidžiamu pavyzdžiu, nes bus išsaugojusi savo tautas nuo įvairiausių invazijų. Pirmiausiai atsikratys ekonominių pabėgėlių, kurie jaukia visos Šengeno zonos gyvenimą, po to - paliks Vokietijai migrantų liūto dalį, nes to norėjo ponia Merkel, ašarojančiai Norvegijai (sukėlusiai man, kaip medikui, abejojimą dėl jos psichinės sveikatos) naujoji Šengeno zona galės nusiųsti migrantų kiek daugiau, kad užgydytų jos dvasios kančias. Beje, naujoji protingoji mini Šengeno zona tikrai nesudarys su ruskynu jokios koalicijos, paliks tą nešvarų darbą dirbti Prancūzijai. O štai su Ukraina ši naujoji Šengeno zona koaliciją sudaryti galėtų, labai tikėtina ir aš tuo tikiu.

Algis

Algis portretas
Europa jau skyla.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių