Quantcast

Naujosios Zelandijos premjeras skelbia pergalę rinkimuose

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key (Džonas Ki) šeštadienį pareiškė esantis „pagautas ekstazės“ dėl triuškinamos pergalės rinkimuose, užtikrinusios jam trečią kadenciją šios pietinio Ramiojo vandenyno šalies lyderio poste.

„Esu pagautas ekstazės – tai nuostabus vakaras“, – sakė centro dešiniosios Nacionalinės partijos lyderis.

Naujosios Zelandijos rinkėjai patvirtino J.Key populiarumą, dar tvirčiau palaikydami jo partiją, nors įtemptą rinkimų kampaniją temdė kaltinimai dėl nesąžiningų triukų ir masinio šnipinėjimo.

53 metų politiko vadovaujama partija užsitikrino 61 mandatą 121 vietą turinčiame parlamente, todėl J.Key tapo pirmuoju Naujosios Zelandijos lyderiu, kuris galės vadovauti šaliai savarankiškai, nuo proporcinio balsavimo įvedimo 1996 metais.

„Tai pergalė tiems, kurie išsaugojo tikėjimą“, – jis sakė savo šalininkams, kurie skandavo „Dar treji metai!“

„Tai pergalė tiems, kurie atsisakė būti trikdomi ir žinojo, kad balsas už Nacionalinę (partiją) yra balsas už šviesesnę ateitį“, – pridūrė J.Key.

Opozicijos lyderis Davidas Cunliffe'as (Deividas Kanlifas) greitai pripažino pralaimėjęs.

„Mes negalėsime formuoti vyriausybės, – D.Cunliffe'as sakė leiboristų šalininkams, kai Nacionalinė partija surinko apie 48 proc. balsų. – Paskambinau Johnui Key ir pasveikinau jį bei pripažinau, kad jis bus Naujosios Zelandijos premjeras.“

Leiboristų partija patyrė trečią iš eilės pralaimėjimą rinkimuose. Partijos, už kurią balsavo apie 25 proc. rinkėjų, populiarumas sumažėjo beveik trečdaliu, lyginant su padėtimi prieš metus, kai D.Cunliffe'as pakeitė ankstesnį leiboristų lyderį Davidą Shearerį (Deividą Širerį).

D.Cunliffe'as sakė neatsistatydinsiantis, nors rezultatai buvo prasti, tačiau pabrėžė, kad partijai reikia „labai, labai kruopščiai apmąstyti“ pralaimėjimo priežastis.

Pasak jo, priešrinkiminę kampaniją „temdė nešvari politika ir atrakcionai, tai ir potencialus piktnaudžiavimas valdžia aukščiausiame lygmenyje, tam atskleisti vis dėlto prireiks ištisų mėnesių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių