Quantcast

Naujosios Zelandijos premjeras ragina Australiją keisti vėliavą

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos premjero pareigas einantis Winstonas Petersas (Vinstonas Petersas) ketvirtadienį paragino kaimyninę Australiją pakeisti savo vėliavą ir sakė, kad australai nukniaukė „kivių“ vėliavos piešinį ir kelia painiavą.

„Mes sugalvojome piešinį, o jie jį pasiskolino, ir jei norime, kad viskas būtų aišku, jie turėtų pakeisti savo vėliavą“, – žurnalistams sakė W. Petersas.

„Tikriausiai akivaizdu, kad visame pasaulyje žmonės painiojasi. Buvau tokiose vietose kaip Turkija ir kitos šalys, kur jie dėl vėliavų painiojo mūsų šalis. Tai nenaudinga“, – pridūrė jis.

Naujosios Zelandijos ir Australijos vėliavos yra tamsiai mėlynos spalvos, su buvusios kolonijinės valdytojos Britanijos vėliavos simboliu viršutiniame kairiajame kampe.

Vienintelis reikšmingas skirtumas – kad Australijos vėliavoje yra šešios baltos žvaigždės, iš kurių penkios simbolizuoja Pietų Kryžių, o Naujosios Zelandijos vėliavoje šis žvaigždynas pavaizduotas keturiomis raudonomis žvaigždėmis.

W. Petersui, kuris premjero pareigas laikinai eina ministrei pirmininkei Jacindai Ardern (Džasindai Ardern) išėjus trumpų motinystės atostogų, vėliavos klausimas labai rūpi. 73 metų politikas jį buvo iškėlęs ir anksčiau šią savaitę.

Opozicijos lyderis Simonas Bridgesas (Saimonas Bridžesas) šaipėsi iš W. Peterso susirūpinimo vėliava, apkaltino jį populizmu ir pavadino „pigesniu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu)".

Pasak S. Bridgeso, Naujosios Zelandijos žmonėms, su kuriais jis kalbėjosi, rūpi tokie klausimai kaip ekonomika ir sveikatos apsauga.

„Kalbėdamiesi su manimi jie niekada neiškėlė Australijos vėliavos keitimo klausimo. Tai keista net jo (W. Peterso) standartais“, – parlamentui sakė jis.

Naujoji Zelandija savo vėliavą turi nuo 1902 metų, o Australijos vėliava oficialiai buvo pripažinta tik 1954-aisiais.

Tačiau neformaliai australiškoji versija buvo naudojama nuo 1901 metų ir abi šalys sako, kad XIX amžiaus pabaigoje panašūs piešiniai buvo įprastas dalykas.

2016 metais Naujojoje Zelandijoje buvo surengtas referendumas dėl vėliavos pakeitimo kita vėliava, su paparčio lapo motyvu, bet pasiūlymas buvo atmestas - prieš jį nubalsavos 57 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių