Quantcast

Naujasis Graikijos premjeras atsiribojo nuo ES perspėjimų Rusijai

  • Teksto dydis:

Graikijos naujasis premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) antradienį atsiribojo nuo Europos Sąjungos (ES) perspėjimų Rusijai, kad jai gali būti sugriežtintos sankcijos dėl karo Ukrainoje, nurodęs, jog šis Bendrijos žingsnis nebuvo derintas su Atėnais.

Pareiškime, paskelbtame praėjus dviem dienoms po to, kai jo kairiųjų radikalų partija „Syriza“ laimėjo parlamento rinkimus, A.Cipras kaltino ES lyderius nesitarus su jo vyriausybe prieš antradienį priimant bendrą deklaraciją, kurioje Rusija kaltinama vis aktyviau remianti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose.

Pabrėždami „Rusijos atsakomybę“ jau devynis mėnesius vykstančiame konflikte, ES lyderiai nurodė, kad Bendrijos šalių užsienio reikalų ministrai per ketvirtadienį vyksiantį susitikimą tarsis dėl tolesnių spaudimo priemonių Maskvai.

A.Cipro biuras apkaltino Bendrijos lyderius „nesilaikius įprastos procedūros“, padedančios pasiekti bendrą ES šalių poziciją, ir teigė, kad bloko pareiškimas „neturi Graikijos pritarimo“.

Premjeras išsakė savo „nepasitenkinimą“ kalbėdamasis telefonu su ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini), taip pat pareiškė protestą ES atstovybei Atėnuose, sakoma Graikijos pranešime.

Tuo tarpu vienas ES diplomatinis šaltinis paneigė, kad su Atėnais nebuvo tartasi, pabrėžęs, jog buvo „buvo laikomasi“ įprastų procedūrų ir kad šiuo atveju, vadovaujantis įprasta praktika, valstybės narės tylėjimas – kaip esą elgėsi Graikija – buvo palaikytas pritarimu.

ES perspėjimas Rusijai buvo paskelbtas tą pačią dieną, kai Graikijoje buvo paskirta naujoji vyriausybė, ir kitą dieną po to, kai A.Cipras, kategoriškai nusistatęs prieš ankstesnės vyriausybės vykdytą griežto taupymo politiką, buvo prisaikdintas ministrų kabineto vadovu.

Jo pozicija dėl ES santykių su Rusija bus priekabiai analizuojama, nes „Syriza“ iki šiol buvo laikoma promaskvietiška.

Pernai pavasarį Ukrainoje įsiplieskus krizei, dėl kurios smarkiai pašlijo Rusijos santykiai su Vakarų šalimis, A.Cipras apsilankė Maskvoje ir susitiko su vyriausybės pareigūnais.

Rusijos ambasadorius Atėnuose buvo pirmasis, pirmadienį pasveikinęs A.Ciprą su pergale rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

samas

samas portretas
Bandys naudoti Lukašenkos išmėgintą taktiką. O ką, neveikia?

RUSAS

RUSAS portretas
Rusijai tas pats kur kokia valdzia bus.Anksciau ar veliau eurokolchozas subires ir ne del vienos Graikijos.Ka Bulgarijoi geriau ar Rumunijoi,Vengrijoi ir Lietuva septinta nuo galo.Dar reikia priimti i ES fasistine ukraina,kur gyventoju 15 kartu daugiau negu lietuvoj ir eurokolchozui ateis galas

2015

2015 portretas
o jau ne tik eurai byra bet ir sąjunga .........
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių