Quantcast

Naujajam JAV prekybos sekretoriui – klausimai dėl ryšių su Rusija

  • Teksto dydis:

Wilburas Rossas (Vilberas Rosas) pirmadienį per Senato balsavimą buvo lengvai patvirtintas naujuoju JAV prekybos sekretoriumi, bet jam buvo užduota nepatogių klausimų apie numanomus ryšius su Rusijos oligarchais ir pareigas Kipro bango valdyboje.

Dalis demokratų senatorių palaikė prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasirinktą 79 metų kandidatą, tad jo paskyrimas buvo patvirtintas 72 balsais prie 27. Dabar šiam milijardieriui, kurio specializacija - tvarkyti į keblią padėtį patekusias įmones, bus patikėta įgyvendinti D.Trumpo pažadą grąžinti į Jungtinės Valstijas darbo vietas gamybos pramonėje.

Už W.Rosso kandidatūrą balsavo 21 demokratas.

W.Rossas, pakeisiantis šiose pareigose kitą milijardierę - Penny Pritzker (Peni Pricker) - dabar koordinuos JAV prekybos politiką su Amerikos prekybos atstovu. Į šį postą D.Trumpas pasiūlė Robertą Lighthizerį (Robertą Laitizerį), dar laukiantį Senato patvirtinimo.

D.Trumpas gina savo administracijos ryšius su Maskva, nutekėjus informacijai apie jo rinkimų kampanijos štabo daugkartinius kontaktus su Rusijos žvalgybos pareigūnais po respublikono pergalės rinkimuose praeitais metais.

Demokratai taip pat iškėlė klausimų apie W.Rosso ryšius su Rusija per Kipro banką - didžiausią šios šalies banką, 2013 metais išgelbėta nuo bankroto euro zonos šalių ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pastangomis, kai daugelis jo indėlininkų buvo priversti sutikti su dalies lėšų praradimu.

Nuo 2014 metų W.Rossas užima Kipro banko direktorių valdybos pirmininko pavaduotojo pareigas.

Kipro bankas taip pat yra Rusijos verslo konglomerato "Lamesa Holding" antrasis didžiausias akcininkas. "Lamesa Holding" savininkas yra Rusijos oligarchas Viktoras Vekselbergas, kurio turtą žurnalas "Forbes" vertina daugiau kaip 12 mlrd. JAV dolerių.

"Nominuotasis į @CommerceGov (prekybos sekretoriaus postą) Wilburas Rossas praktiškai yra karikatūriškai stereotipinis Volstrito "riebus katinas", kuriam nerūpi niekas kitas, tik jis pats", - rašė iškili D.Trumpo oponentė senatorė Elizabeth Warren (Elizabet Voren).

W.Rosso pirmtakas Kipro banko valdybos pirmininko pavaduotojo poste buvo Vladimiras Stržalkovskis - buvęs KGB agentas, žinomas dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

"Jungtinių Valstijų Senatas ir Amerikos visuomenė nusipelnė žinoti viską apie jūsų ryšius su Rusija ir jūsų žinias apie bet kokius ryšius tarp Trumpo administracijos, Trumpo kampanijos arba "Trump Organization" ir Kipro banko", - laiške W.Rossui rašė demokratas senatorius Cory Bookeris (Koris Bukeris).

Vasario viduryje C.Bookeris ir penki kiti senatoriai demokratai išsiuntė W.Rossui laišką, kuriame užklausė, ar Kipro bankas yra skolinę D.Trumpo nekilnojamojo turto grupei - "Trump Organization".

Pareigūnai taip pat ragino W.Rossą atskleisti, ar jis palaikė kokių nors ryšių su Rusijos pareigūnais arba agentais per prezidento rinkimų kampaniją.

W.Rosso komanda į prašymus pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) pasmerkė faktą, kad Baltieji rūmai nusprendė nepaskelbti W.Rosso atsakymų į demokratų užklausimus.

"Tai dar vienas pavyzdys, kaip ši administracija atsisako skaidrumo ir mėgina prastumti savo kandidatus, nepaviešindama visos reikalingos informacijos ir nepadarydama jos prieinamos", - Ch.Schumeras sakė per svarstymą Senate.

"(Sprendžiant) tokį jautrų ir svarbų nacionaliniam saugumui klausimą kaip Rusija, (toks elgesys) yra dar vienas blogas pažymys šiai ateinančiai administracijai”, - pridūrė jis.

Vasario viduryje D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas buvo priverstas atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad jis suklaidino viceprezidentą Mike’ą Pence’ą (Maiką Pensą) ir kitus administracijos pareigūnus apie savo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone, įvykusius dar prieš prezidento inauguraciją. Kaip pranešama, jiedu kalbėjosi apie galimybes sušvelninti arba atšaukti JAV sankcijas Rusijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių