Quantcast

NATO susirūpinęs, kad rusų raketų sistema gali pažeisti Šaltojo karo laikų sutartį

  • Teksto dydis:

NATO penktadienį paskelbė nerimaujantis, kad viena Rusijos raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, sistema gali pažeisti istorinę Šaltojo karo laikų sutartį.

JAV vadovaujamo karinio aljanso pareiškime sakoma, kad „sąjungininkai identifikavo rusų raketų sistemą, keliančią didelį susirūpinimą“.

Aljansas paragino Rusiją „realiai ir skaidriai spręsti šį susirūpinimą ir aktyviai dalyvauti techniniame dialoge su Jungtinėmis Valstijomis“.

NATO baiminasi, kad ši sistema prieštarauja 1987 metais, Šaltojo karo pabaigoje pasirašytai Amerikos ir SSRS vidutinio ir mažo nuotolio branduolinių raketų likvidavimo (Intermediate Nuclear Forces, INF) sutarčiai.

Detalių apie šias raketas Aljansas nepateikė.

Pagal INF sutartį draudžiama visa ginklų klasė – visos sausumoje bazuojamos sparnuotosios raketos, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5 500 kilometrų.

Pareiškime sakoma, kad situacija, kai JAV ir kitos šalys laikosi sutarties, o Rusija – ne, „keltų labai didelį ir betarpišką susirūpinimą“.

Maskva savo ruožtu tvirtino, kad JAV priešraketinės gynybos sistemų dislokavimas netoli Rusijos sienų prieštarauja INF sutarčiai.

Praeityje Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija stengėsi įtikinti Maskvą laikytis INF, bet, regis, nepasiekė jokios pažangos.

JAV ambasadorė prie NATO Kay Bailey Hutchison (Kei Beili Hačinson) Rusijos elgesį pavadino „pavojingu ir destabilizuojančiu“.

„Mūsų sąjungininkai patvirtino, kad JAV laikosi savo įsipareigojimų pagal INF sutartį ir kad Rusijos elgesys kelia rimtą susirūpinimą“, – sakoma jos pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kacapui-(žemiau).:

kacapui-(žemiau).: portretas
Eik nacher dubyna. kacapu gimęs, burlioku nudvėsi.

...

... portretas
Dryžuotai beretei: visas sovietines sutartis (ir įsipareigojimus) perėmė Rusija, BŪTŲ buvę gražu kad ir kita pusė būtų išlikus sąžininga... bet negi kada JAV elgės gražiai? (būtų ir Š.Korėjai savo 'demokratiją' primetus, tik kad dantys per silpni įkąst).

pusgalviui-žemiau.:

pusgalviui-žemiau.: portretas
Skaityk straipsnius atidžiau ir galvok- žadėjo sovietų sąjungai, tokio dalyko seniai nebėr ir nebebus. Kacapynui tie pažadai negalioja.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių