Quantcast

NATO rengiasi didžiausioms karinėms pratyboms nuo Šaltojo karo laikų

Po keturių savaičių prasidėsiančios NATO karinės pratybos „Trišakė jungtis 2018“ („Trident Juncture 2018“) bus didžiausi Aljanso manevrai nuo Šaltojo karo laikų. Naujausiais duomenimis, pratybose Norvegijoje dalyvaus per 44 000 karių, agentūrai dpa patvirtino kariniai šaltiniai Briuselyje.

Pratybos vyks nuo spalio 25 dienos iki lapkričio 23-iosios. Jų metu bus repetuojamas kolektyvinės gynybos scenarijus. Kolektyvinę gynybą numato NATO sutarties 5-asis straipsnis. Jis gali būti aktyvuotas tada, jei priešas užpuola vieną ar kelias iš 29 Aljanso narių. Tokiu atveju visos sąjungininkės yra įpareigotos padėti užpultoms partnerėms.

Pasibaigus Šaltajam karui, kolektyvinės gynybos nebuvo intensyviai mokomasi. Tačiau kai Rusija 2014-aisiais aneksavo Krymo pusiasalį, NATO pakeitė savo strategiją. Pirmiausiai Lenkija bei Baltijos šalys - Lietuva, Latvija ir Estija - jaučia didžiosios kaimynės grėsmę ir reikalauja didesnių atgrasymo priemonių.

NATO būstinė Briuselyje pabrėžia, kad pratybose „Trišakė jungtis“ nebus mokomasi, kaip konkrečiai elgtis Rusijos užpuolimo atveju. Manevruose bus treniruojamasi atremti fiktyvų priešą, sakė atstovė. „Scenarijus ir pratybos nėra nukreiptos prieš jokią konkrečią šalį“, - pabrėžė ji.

Vis dėlto NATO diplomatai neoficialiai patvirtino, kad, žinoma, jog nėra atsitiktinumas, kad pratybos rengiamos šalyje, kuri ribojasi su Rusija. Jie atkreipė dėmesį ir į tai, kad Rusija pastaruoju metu vėl intensyviai treniravosi reakcijos į plataus masto konfliktus. Pastaruosiuose dideliuose manevruose „Vostok“ („Rytai“), Maskvos duomenimis, dalyvavo 300 000 kareivių.

Pirmajame būsimų NATO pratybų etape, Aljanso duomenimis, tokių šalių, kaip Vokietija, Italija ir Didžioji Britanija sudarytos „pietinės pajėgos“ atrems „šiaurinių jėgų“ puolimą. Pastarąsias, be kita ko, sudarys JAV, Kanados ir Norvegijos kariai. Antrajame etape scenarijus numato „pietinių pajėgų“ kontrataką prieš „šiaurines pajėgas“.

Paskutinieji NATO manevrai, kurie buvo didesni už „Trišakę jungtį“, pasak NATO diplomatų, vyko prieš Sovietų Sąjungos iširimą 1991-aisiais. Tada pratybose REFORGER dalyvavo iki 125 000 kareivių.

Iki šiol didžiausios NATO pratybos po Šaltojo karo buvo „Tvirtas ryžtas“ („Strong Resolve“). Jose dalyvavo 40 000 karių.

Į pratybas „Trišakė jungtis“ pakviestos ir NATO partnerės Švedija bei Suomija. Iš viso pratybose bus sutelkta daugiau kaip 44 000 kareivių, apie 130 lėktuvų, 70 laivų ir daugiau kaip 10 000 karinių transporto priemonių.

Norvegijai pratybos bus milžiniškas logistinis iššūkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
nostalgiskas agresyviu gyvunu genas idiegtas homosapiens ir kaip gaidziai 1 kitam nenusileidzia o vistos kelia vaju ir nededa kiausiniu tai panasiai ir tam bardake vad.tik nezinia ka ji reiskia o jei issifruosime tai civil.. /persona/ o zacija naikinima stai ir visa esme mastancio kreivai pro pabuklo vamzdi protelis

Kirvis

Kirvis portretas
Atsakas i azijatu pratybas Rytuose. Ir tiek.

Audra stiklinėje

Audra stiklinėje portretas
Agresoriai žvangins ginklais. Tai daroma JAv valdomų vasalų nuotaikai pagerinti. Nes "rusai puola"
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių