Quantcast

NATO rengia lyderių susitikimą Aljanso 70-mečiui paminėti

  • Teksto dydis:

NATO 29 šalių lyderiai gruodį susirinks į Londone rengiamą ypatingą susitikimą, skirtą paminėti 70-ąjį Aljanso jubiliejų, trečiadienį pranešė generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

J. Stoltenbergas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Didžiosios Britanijos sostinė yra „ideali vieta pažymėti transatlantinio karinio bendradarbiavimo 70-metį, nes 1949-aisiais ten buvo pirmoji NATO būstinė“.

NATO vadovai tikisi, kad šiemet nebus tokių įtemptų momentų kaip per praėjusių metų susitikimą Briuselyje, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) piktai užsipuolė sąjungininkes, visų pirma – Vokietiją, už tai, kad jos neskiria gynybai pakankamai lėšų.

Buvo kalbama apie vadovų susitikimo organizavimą Vašingtone, kur buvo pasirašyta NATO sutartis, tačiau baiminantis naujo transatlantinio barnio buvo nuspręsta, kad vietoje to JAV sostinėje balandį susitiks užsienio reikalų ministrai.

„Susitikimas Londone bus proga sąjungininkių valstybių ir vyriausybių vadovams aptarti saugumo iššūkius, su kuriais susiduriame dabar ir susidursime ateityje, ir užtikrinti, kad NATO toliau adaptuotųsi ir užtikrintų kone vieno milijardo savo žmonių saugumą“, – sakoma J. Stoltenbergo pareiškime.

Metinės bus minimos Aljansui opiu metu, nedingstant susirūpinimui dėl D. Trumpo įsipareigojimų NATO ir noro gerbti Aljanso kolektyvinės gynybos paktą.

D. Trumpas negailėjo kritikos NATO narėms Europoje, kurias kaltino veltėdžiaujant: naudojantis JAV kariškių apsauga, bet neskiriant pakankamai lėšų savo pačių ginkluotosioms pajėgoms.

Prieš tapdamas prezidentu D. Trumpas vadino NATO atgyvenusiu, o netrukus po audringo liepos viršūnių susitikimo abejojo, ar JAV gerbs Aljanso kolektyvinės gynybos principą naujausios narės Juodkalnijos atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių