Quantcast

NATO perspėja Rusiją laikytis savo pratybų pažadų

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį teigiamai įvertino Rusijos atsakymus į klausimus dėl sąjungininkių nerimą keliančių jos planuojamų didelių karinių pratybų „Zapad“, tačiau perspėjo, kad Maskva turi laikytis savo įsipareigojimų.

Kalbėdamas po „nuoširdaus“ Rusijos atstovo ir 28 valstybių Aljanso ambasadorių susitikimo J.Stoltenbergas pareiškė, kad abi pusės aptarė būdus, kaip išvengti pavojingų nesusipratimų tokiais klausimais kaip pratybos.

Pasak NATO vadovo, Rusija nurodė, koks tikslus skaičius karių, lėktuvų ir laivų dalyvaus rugsėjį Rusijos ir Baltarusijos planuojamose pratybose.

„Svarbu yra tai, kad šios dienos susitikime mes apsikeitėme išankstine informacija apie būsimas pratybas“, – sakė J.Stoltenbergas ir pridūrė, kad NATO savo ruožtu Rusijai pateikė informaciją apie Norvegijoje planuojamas pratybas „Trident Javelin 2017“

„Mane padrąsino tokia pažanga“, – sakė jis.

Tačiau J.Stoltenbergas perspėjo, kad atsižvelgiant į „ankstesnę patirtį, mes turime pagrindo manyti, kad (pratybose) gali dalyvauti gerokai daugiau karių, nei pranešama oficialiai“.

Karinių pratybų tvarką Europoje reglamentuojančiame Vienos dokumente numatyta, koks gali būti dalyvaujančių pratybose karių maksimalus skaičius, kurį viršijus kita šalis gali reikalauti leisti jai atlikti privalomą patikrinimą.

Tokio patikrinimo gali sulaukti pratybos, kuriose dalyvauja 13 tūkst. ir daugiau karių. Tokiu atveju, kai pratybose dalyvauja 9 tūkst. ar daugiau karių, apie jas privaloma informuoti suinteresuotąsias šalis.

„Mes raginame Rusiją laikytis Vienos dokumento“, kurį 2011 metais priėmė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), sakė J.Stoltenbergas.

Nemažai NATO sąjungininkių, ypač Baltijos šalys ir Lenkija, nepasitiki Rusija ir baiminasi, kad ji gali pakartoti intervencijos į Ukrainą scenarijų prisidengdama karinėmis pratybomis.

Pasak jų, Rusijos vykdomose pratybose dalyvauja gerokai daugiau karių (pranešimuose nurodomas skaičius siekia iki 100 tūkst. ), tačiau jie yra išbarstomi taip, kad formaliai taisyklės nebūtų pažeistos.

J.Stoltenbergas sakė, kad Rusijos pareigūnai nurodė puolamojo pobūdžio pratybose dalyvausiančių karių skaičių, tačiau nenorėjo jo viešinti, sakydamas, kad tai turėtų padaryti Maskva.

Aljanso vadovas taip pat sakė, kad „Trident Javelin“ (Tridantė ietis), priešingai nei Rusijos, yra tik štabų („command post“) pratybos, kuriose dalyvaus 5 tūkst. karių, ruošiantis daug didesniems kitų metų manevrams „Trident Juncture“ (Tridantė jungtis) su maždaug 30 tūkst. karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo  portretas
Jankiai nori grasinti rusijai hahahaaaa didžiausias pavojus iš jankių tik iš jankių

Sandokan

Sandokan portretas
Kam rupina ka perspeja NATO gangsterai ir banditai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių