Quantcast

Iš NATO – įspėjimas Rusijai

  • Teksto dydis:

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį perspėjo Rusiją vengti įtampos su transatlantiniu aljansu eskalavimo „nepriimtinais“ Turkijos oro erdvės pažeidimais.

J.Stoltenbergas sušaukė nepaprastąjį Aljanso šalių ministrų susitikimą, kai viena pagrindinių NATO narių, Turkija, pareiškė, kad jos lėktuvai perėmė Rusijos naikintuvą prie Sirijos sienos.

„Aš ką tik susitikau su Turkijos užsienio reikalų ministru Feridunu Sinirlioglu (Feridunu Sinirliohlu) aptarti pastarųjų Rusijos Federacijos karinių veiksmų Sirijoje ir greta jos, taip pat nepriimtinų Turkijos oro erdvės pažeidimų, kuriuos padarė Rusijos kovos lėktuvas“, – sakė NATO vadovas.

„Aš raginu Rusiją besąlygiškai gerbti NATO oro erdvę ir vengti įtampos (santykiuose) su aljansu eskalavimo“, – pridūrė jis

Padidėjus įtampai, kai Rusija praėjusią savaitę pradėjo oro aviacijos smūgius, kuriais, anot jos, taikomasi į „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje, būtent E.Sinirlioglu pareikalavo susitikimo, kai Turkija paskelbė šeštadienį perėmusi Rusijos naikintuvą.

J.Stoltenbergas sakė, kad 28 NATO narių ambasadoriai vėliau pirmadienį susitiks Šiaurės Atlanto Taryboje aptarti padėties.

„Aš paaiškinau, kad NATO ryžtingai tebesilaiko savo įsipareigojimų dėl Turkijos saugumo, – pareiškė jis. – Rusijos veiksmai neprisideda prie saugumo ir stabilumo šiame regione“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį Briuselyje atskirai susitinka su aukšto rango ES pareigūnais; pokalbyje dominuoja migrantų krizės ir gilėjančio konflikto Sirijoje temos. Turkijos lyderis palaikė Sirijos sukilėlius, siekiančius nuversti seną Rusijos sąjungininką prezidentą Basharą al-Assadą (Bašarą Asadą).

Turkija perspėjo, – jeigu bus bet koks įsibrovimas, Rusija „bus atsakinga už galinčius įvykti bet kokius nepageidautinus incidentus“.

R.T.Erdoganas sakė, kad Rusijos vykdoma bombardavimo kampaniją Sirijoje yra „nepriimtina“, ir perspėjo Maskvą, jog ši daro „grėsmingą klaidą“.

NATO yra dislokavusi raketų „Patriot“ prie Turkijos pietinės sienos su Sirija, kad būtų išvengta migrantų antplūdžio dėl nuožmaus konflikto, nusinešusio jau 25 tūkst. gyvybių ir sukėlusio masinį migrantų bėgimą iš savo šalies, tikintis saugumo Europoje.

Beje, minėtas raketas planuota atitraukti, tačiau nežinoma, ar jų vietoje bus dislokuojama kita ginkluotė. Pasak NATO, šis klausimas šiuo metu nagrinėjamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių