Quantcast

Mulos Omaro šeima atsisako palaikyti naująjį Talibano lyderį

  • Teksto dydis:

Velionio Talibano lyderio mulos Omaro šeima atsisakė prisiekti ištikimybę jo įpėdiniui, ragindama religinius autoritetus išspręsti gilėjantį ginčą šiame islamistų judėjime dėl valdžios perdavimo.

Mula Akhtaras Mansouras (Achtaras Mansuras) buvo paskelbtas naujuoju Talibano vadovu penktadienį, kai buvo pranešta, kad mula Omaras, vadovavęs kovotojų judėjimui apie du dešimtmečius, mirė dar 2013 metais.

Tačiau iškart išryškėjo nesutarimais tarp A.Mansouro ir nepritariančiųjų jo paskyrimui, tarp kurių buvo velionio lyderio sūnus Yakoubas (Jakubas) ir jo brolis Abdul Mananas.

„Mūsų šeima ... nepaskelbė ištikimybės nei vienam, esant tokiems nesutarimams“, – Abdul Mananas sakė sekmadienį paskelbtame garso pranešime, neminėdamas A.Mansouro.

„Norime, kad ulemai (islamo teisės jurisprudentai ir teologai) išspręstų nesutarimus, o ne skelbtų ištikimybę kuriai nors pusei“, – sakoma garso pranešime, kuris, kaip patvirtino Talibano šaltiniai, buvo paskelbtas Abdul Manano.

A.Mansouras šeštadienį pasisakė už Talibano vienybe savo pirmajame garso pranešime po to, kai tapo savo judėjimo lyderiu, Talibanui išgyvenant didžiausią vadovavimo krizę per kelerius pastaruosius metus.

Yakoubas ir keli kiti Talibano valdančiosios tarybos nariai pasitraukė iš susitikimo, kuriame A.Mansouras buvo paskelbtas lyderiu, atsisakydami prisiekti jam ištikimybę, vienas Talibano šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Dalis pasipriešinimo narių yra susirūpinę ir nori išgirsti Mansouro ir jo sąjungininkų atsakymus: kodėl jie slėpė mulos Omaro mirtį visus tuos metus? Ar jie apgaudinėjo mus, skelbdami suklastotus pranešimus jo vardu vien tam, kad patenkintų savus interesus?“ – klausė jis.

Daugelis taip pat priešinasi numanomoms Pakistano pastangoms priversti Talibaną pradėti tiesiogines taikos derybas su Afganistano vyriausybe.

A.Mansouras ir du jo naujai paskirti pavaduotojai – įtakingas dvasinis lyderis Haibatullah Akhundzada (Haibatula Achundzada) ir Sirajuddinas Haqqani (Siradžudinas Hakanis) – yra laikomi artimais Pakistano kariuomenės elitui, kuris prisidėjo prie Talibano susikūrimo ir teikė jam pagalbą.

A.Mansouras laikomas pragmatiškus veikėju ir taikos derybų šalininku, todėl didėja viltys, kad Talibano valdžios pasikeitimas gali atverti galimybę užbaigti ilgą ir kruviną karą Afganistane.

Kita vertus, žinia apie mulos Omaro mirtį sukėlė abejonių dėl trapaus taikos proceso. Abi šalys atidėjo antrąjį derybų ratą, kuris, kaip buvo planuota, turėjo įvykti penktadienį Pakistane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių