Quantcast

Moldovos sostinėje – protestas dėl 1 mlrd. JAV dolerių dingimo

  • Teksto dydis:

Apie 10 tūkst. žmonių sekmadienį išėjo į Moldovos - skurdžiausios Europos valstybės - sostinės gatves pareikšti protesto dėl 1 mlrd. JAV dolerių dingimo iš trijų bankų, nurodė policija.

Balandį šalies centrinis bankas nustatė, kad trys minimi bankai suteikė paskolų, kurių bendra suma siekia 1 mlrd. dolerių, o tai prilygsta 15 proc. šios neturtingos postsovietinės šalies bendrojo vidaus produkto.

Tų lėšų gavėjai nebuvo nustatyti, o pinigų atgauti veikiausiai nebepavyks.

Šį incidentą tiriančio parlamento komiteto ataskaitoje, kuri buvo nutekinta žiniasklaidai, sakoma, kad dalis pinigų galėjo būti pervesta į keturis Rusijos bankus.

Minėti trys bankai – Taupomasis bankas, Socialinis bankas ir „Unibank“ – valdo apie trečdalį visų šalies bankų aktyvų, įskaitant pensijų fondus.

Manoma, kad minėtos finansinės operacijos buvo atliktos per kelias dienas, prieš pat parlamento rinkimus lapkričio pabaigoje, per kuriuos proeuropietiškos partijos nedidele persvara perėmė daugumą iš prorusiškų jėgų.

Antikorupcinių tarnybų prokurorai ir auditoriai iš JAV tikrina buhalterinius įrašus, ieškodami užuominų apie mįslingus pervedimus, o šis incidentas smarkiai temdo šalies, siekiančios tapti Europos Sąjungos nare, reputaciją.

Iškilo grėsmė, kad skandalas netgi gali destabilizuoti visą 3,5 mln. gyventojų turinčios šalies bankų sistemą.

Policija informavo, kad sekmadienį Kišiniovo centre į protesto akciją susirinko apie 10 tūkst. žmonių.

Demonstrantai skandavo antikorupcinius šūkius ir reikalavo, kad savo postus paliktų generalinis prokuroras, keli Aukščiausiojo teismo teisėjai ir politikai, kurie, protestuotojų nuomone, gali būti susiję su pinigų dingimu,.

Moldovos generalinis prokuroras pradėjo tyrimą, o du asmenys, kurių tapatybės neatskleidžiamos, buvo suimti. Dar kelių asmenų sąskaitos buvo įšaldytos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių