Quantcast

Mokesčių skandalo epicentre atsidūrusiam J. C. Junckeriui – EP palaikymas

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas ketvirtadienį atmetė euroskeptikų ir kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjų iniciatyvą pareikšti nepasitikėjimą Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu).

Balsavimas buvo inicijuotas dėl „Luxleaks“ skandalo, kilusio paaiškėjus faktams, kad Liuksemburgas taikė didžiules mokestines lengvatas tarptautinėms bendrovėms tuo laikotarpiu, kai šalies premjero pareigas ėjo J.-C.Junckeris.

Dabartinis Europos Komisijos pirmininkas Liuksemburgo vyriausybei vadovavo beveik du dešimtmečius.

Per balsavimą už tai, kad Europos Komisijos pirmininkui būtų pareikštas nepasitikėjimas, pasisakė 101 deputatas, 461 balsavo prieš, o dar 88 įstatymų leidėjai susilaikė, pranešė Europos Sąjungos asamblėjos pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas).

Viena europarlamentarų grupė kelios sekundės prieš balsavimą laikė raudonus transparantus su užrašu „Ne mokesčių rojams“, bet jiems buvo nurodyta juos pašalinti.
Kad pasiūlymas pareikšti nepasitikėjimą būtų priimtas, reikėjo dviejų trečdalių balsų.

Pasiūlymą pateikė Nigelo Farage'o (Naidželo Fareidžo) JK nepriklausomybės partija (UKIP) ir italų komiko Beppe Grillo (Bepės Grilo) „Penkių žvaigždučių judėjimas“. Be to, jį parėmė prancūzų kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen).

J.-C.Junckeris ir jo 27 eurokomisarų komanda, kuri dirbti pradėjo lakričio 1 dieną, beveik neabejojo sėkminga balsavimo baigtimi, nes didelės politinės grupės jau buvo pasakiusios, kad nepritaria nepasitikėjimo pareiškimui.

J.-C.Junckerio centro dešiniųjų Europos liaudies partija sakė, kad šio pasiūlymo atmetimas „pasiuntė žinią dėl nepasitikėjimo Farage'u ir Le Pen“.

Tačiau tai vis tiek pritemdė dieną prieš tai paskelbtą J.-C.Junckerio planą dėl 315 mlrd. eurų investicijų stringančiai ES ekonomikai išjudinti.

Tai taip pat vyko dvi dienos po to, kai popiežius Pranciškus sakydamas kalbą Europos Parlamente sukritikavo „biurokratinius formalumus“, dusinančius Europos svajonę.

Kritikai sako, jog politikos veteranas J.-C.Junckeris yra pernelyg savas Briuselyje, kad atkurtų vis skeptiškesnių Europos rinkėjų, kurie per Europos Parlamento rinkimus gegužės mėnesį atsigręžė į tokias euroskeptiškas partijas kaip UKIP ir „Penkių žvaigždučių judėjimas“, pasitikėjimą.

Pasiūlyme pareikšti nepasitikėjimą buvo rašoma, kad jos „nepasitiki p. Junckeriu kaip Europos Komisijos pirmininku“.

„Netoleruotina, kad žmogus, kuris buvo atsakingas už agresyvią mokesčių vengimo politiką, dirbtų Europos Komisijos pirmininku“, – buvo rašoma dokumente.

Europarlamentarams pirmadienį svarstant pasiūlymą, J.-C.Junckeris pakartojo pažadą griežtinti priemones prieš mokesčių vengimą ir mokestinį sukčiavimą.

Tačiau jis taip pat prašė europarlamentarų liautis jį „įžeidinėjus“, kai M.Le Pen palygino jį su JAV gangsteriu Alu Capone (Elu Kapone).

Iš tikrųjų jis pagerino tą rezultatą, kuris buvo per Europos Parlamento balsavimą dėl Europos Komisijos sudėties spalio mėnesį, kai jai pritarė 423, nepritarė 209 ir susilaikė 67 europarlamentarai.

Nuo 1979-ųjų buvo surengti tik aštuoni balsavimai dėl nepasitikėjimo Europos Komisija, nurodė Europos Parlamento pareigūnai.

1999 metais Jacques'o Santero (Žako Santero) vadovaujama Europos Komisija atsistatydino dėl įtarimų korupcija, kad išvengtų balsavimo dėl nepasitikėjimo, o keli mėnesiai prieš tai buvo atšauktas kitas pasiūlymas pareikšti nepasitikėjimą J.Santero Komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių