Quantcast

Mirė Šaltojo karo laikų švedų šnipas, teikęs informaciją Sovietų Sąjungai

  • Teksto dydis:

Stigas Berglingas, vienas garsiausių Šaltojo karo šnipų, aštuntajame dešimtmetyje pardavęs slaptą informaciją Sovietų Sąjungai, mirė būdamas 77 metų, ketvirtadienį pranešė Švedijos žiniasklaida.

Dirbdamas Švedijos saugumo tarnyboje, S.Berglingas pavogė ypatingai slaptus gynybos dokumentus ir perdavė juos sovietų karinės žvalgybos agentui Beirute.

1979 metais, pakeliui į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą, jį suėmė Izraelio slaptosios tarnybos gentai ir išskraidino į Švediją, kur jis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

1987 metais jis iš kalėjimo pabėgo, kai trumpam pareigūnų priežiūroje išleistas jis išsmuko pro savo žmonos buto Stokholmo priemiestyje užpakalines duris. S.Berglingas su žmona atvyko į Suomiją, o iš ten neteisėtai kirto Sovietų Sąjungos sieną.

Kilus skandalui, buvo priverstas atsistatydinti tuometinis Švedijos teisingumo ministras Stenas Wickbomas (Stenas Vikbomas).

S.Berglingas gyveno Maskvoje, Budapešte, o vėliau Libane, kol pagaliau 1994 metais su žmona nusprendė sugrįžti į Švediją ir vėl buvo pasodintas už grotų. Po trejų metų, 1997 metais, jis išėjo į laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių