Quantcast

Atsisveikinimas su garsia aktyviste įvyks antradienį Maskvos žurnalistų namuose

  • Teksto dydis:

Atsisveikinimo su Rusijos žmogaus teisių aktyviste, buvusia sovietų disidente Liudmila Aleksejeva ceremonija įvyks antradienį Centriniuose žurnalistų namuose Maskvoje, sekmadienį paskelbė Žmogaus teisių tarybos prie RF prezidento spaudos tarnyba.

„Atsisveikinimas su Liudmila Michailovna Aleksejeva, seniausia Rusijos žmogaus teisių gynėja, Pilietinės visuomenės institutų rėmimo ir žmogaus teisių tarybos prie Rusijos Federacijos prezidento nare ir Maskvos Helsinkio grupės vadove, vyks antradienį, gruodžio 11 dieną, nuo 10 iki 13 valandos, Centriniuose žurnalistų namuose“, – nurodė spaudos tarnyba.

L. Aleksejeva mirė šeštadienį vienoje iš Maskvos ligoninių, eidama 92-uosius metus.

Užuojautą dėl jos mirties pareiškė JAV ir Europos Sąjungos atstovybės Rusijoje, sekmadienį pranešė Vakarų žiniasklaida.

„JAV ambasada Rusijoje liūdi dėl Aleksejevos mirties. Drąsi jos veikla tų, kas nukentėjo nuo neteisybės ir represijų, vardu yra pavyzdys mums visiems“, – sakoma ambasados pareiškime.

Tuo tarpu ES atstovybė socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Labai liūdime dėl Aleksejevos mirties. Ji yra vienas Rusijos teisių gynimo judėjimo stulpų.“

Anksčiau užuojautą dėl jos mirties pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, premjeras Dmitrijus Medvedevas, Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas „labai vertino Aleksejevos indėlį į pilietinės visuomenės atsiradimą Rusijoje, nepaprastai gerbė jos principingą poziciją daugeliu mūsų šalies gyvenimo klausimų“.

L. Aleksejeva septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje protestavo prieš politinių kalinių persekiojimą, buvo viena iš Maskvos Helsinkio grupės įkūrėjų.

Sovietų valdžia 1977 metais privertė ją išvykti iš šalies, ji emigravo į Jungtines Valstijas.

Į Rusiją L. Aleksejeva grįžo 1993 metais ir tęsė kovą už žmogaus teises, kritikuodama Rusijos valdžios vykdomus pažeidimus bei demokratinių institucijų silpninimą.

Ji neabejojo, kad Rusija vieną dieną priims vakarietišką demokratiją, tačiau nesitikėjo, kad tai įvyks greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių