Quantcast

Mirė buvęs Italijos premjeras G. Andreotti

Makiaveliškasis buvęs Italijos ministras pirmininkas Giulio Andreotti, septynis kartus vadovavęs vyriausybei ir kelis dešimtmečius dominavęs pokario politikos scenoje, mirė pirmadienį, būdamas 94 metų, pranešė šalies žiniasklaida.

G.Andreotti, kuris buvo svarbus veikėjas anksčiau Italijoje dominavusioje Krikščionių demokratų partijoje, mirė savo namuose Romos centre. Jis pastaraisiais metais buvo trapios sveikatos, ir pernai rugpjūtį buvo paguldytas į ligoninę dėl širdies veiklos sutrikimų.

Šio tvirtai katalikiško politiko laidotuvių apeigos prasidės antradienį vietinėje bažnyčioje; G.Andreotti palaikė glaudžius ryšius su Vatikanu ir buvo kaltinamas šešėliniais santykiais ir su mafija, ir su Šventuoju sostu.

G.Andreotti „visus 60 viešo gyvenimo metų buvo vadovaujantis kovotojas“, - sakė dabartinis premjeras Enrico Letta (Enrikas Leta).

Prie 1960 metų Olimpinių žaidynių Romoje rengimo svariai prisidėjusiam G.Andreotti pagerbti, visoje Italijoje per sporto renginius vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo.

Vittorio Emaneule gatvė, einanti iš istorinio centro Romoje iki Vatikano uždaryta transporto eismui, kad gedintieji galėtų patogiai ateiti į G.Andreotti namus pagerbti velionio.

„Jis buvo šios šalies rekonstrukcijos inžinierius“ po Antrojo pasaulinio karo, pasakė naujienų kanalui „Sky TG24“ Paolo Cirino Pomicino (Paolas Čirinas Pomičinas), buvęs ministras G.Andreotti vyriausybėje.

G.Andreottį, prieštaringai vertinamą asmenybę aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, kai Italiją drebino politinis smurtas, kritikai kaltino makiavelišku elgesiu ir praminė jį „Neliečiamuoju“.

G.Andreotti buvo „labai ginčijama figūra“, sakė buvęs premjeras Massimo D'Alema (Masimo D'Alema).

G.Andreotti 1979 metais buvo nuteistas kalėti 24 metus rezonansinėje byloje dėl žurnalisto nužudymo, bet 2003 metais apeliacinis teismas jį išteisino, ir jam neteko net pabuvoti kalėjime.


Šiame straipsnyje: mirė Giulio Andreotti

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių