Quantcast

Migrantų tragedijos Austrijoje metines mininčios Europos nuotaika keičiasi

  • Teksto dydis:

Austrijoje praėjusių metų rugpjūtį įvykęs incidentas, kai pakelėje paliktame sunkvežimyje buvo rastas 71 negyvas migrantas, sukrėtė Europą ir paskatino šalis atverti sienas daugybei nuo karo ir skurdo bėgančių žmonių, daugiausia Artimųjų Rytų gyventojų.

Tačiau praėjo metai, ir nuotaikos Europoje pasikeitė. Pasieniuose kyla spygliuotų vielų tvoros, o sienos uždaromos. Be to, Europos Sąjunga ir Turkija sudarė prieštaringai vertinamą susitarimą neleisti migrantams pasiekti Graikijos krantų ir uždarė vieną pagrindinių migracijos maršrutų.

Nors šios priemonės imigrantų srautą gerokai sumažino, ekspertai perspėja, kad krizė dar nesibaigė.

„Žmonių, mėginančių vienaip ar kitaip gauti prieglobstį Europoje, absoliutus skaičius yra netgi didesnis negu pernai, nes konfliktai plečiasi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Geraldas Tatzgernas (Geraldas Tacgernas), Austrijos kovos su prekyba žmonėmis tarnybos vadovas.

„Negalime atmesti, kad tokia katastrofa nepasikartos“, – sakė jis, turėdamas omenyje pernai rugpjūčio 27 dieną įvykusį incidentą, kai šalia Parndorfo miesto paliktame sunkvežimyje buvo rastas 71 imigranto lavonas.

Tąsyk austrų policininkai pastebėjo šalikelėje netoli sienos su Vengrija paliktą sunkvežimį-šaldytuvą, skirtą paukštienai vežti. Atidarę kėbulą, pareigūnai pamatė siaubingą vaizdą. Iš vidaus trenkė yrančių palaikų dvokas. Žmonių kūnai gulėjo vienas ant kito mažoje erdvėje. Tarp mirusiųjų buvo jaunesnė kaip metukų mergytė.

Tyrimas vėliau atskleidė, kad imigrantai iš Sirijos, Irako ir Afganistano buvo mirę jau dvi dienos prieš juos surandant. Tie žmonės užduso, kai kontrabandininkai perėmė jų sunkvežimį Vengrijoje, kertamoje buvusio pagrindinio migrantų maršruto per Vakarų Balkanus.

Solidarumo dvasia

Ši tragedija sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir padėjo atkreipti dėmesį, ką žmonėms tenka ištverti kontrabandininkų rankose.

Kai buvo aptiktas kraupus radinys, Vokietijos kanclerė Angela Merkel kaip tik buvo Austrijoje, kur dalyvavo Balkanų šalių vadovų susitikime migracijos krizei aptarti. Išgirdusi baisią naujieną, Vokietijos vyriausybės vadovė pareiškė, kad imigrantų mirtys yra aiškus signalas imtis veiksmų „greitai ir .... su solidarumo dvasia“.

Po kelių dienų Vokietija, į kurią trokšta patekti daugelis migrantų, pranešė, kad priims visus pabėgėlius, atvykstančius iš Sirijos.

Šis sprendimas paskatino imigracijos bangą. Iki 2015 metų pabaigos į Europą iš Artimųjų Rytų, Azijos ir Afrikos atvyko daugiau nei 1 mln. žmonių. Šis antplūdis sukėlė didžiausią žemyne pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.


Šiame straipsnyje: migrantų krizėmigrantaiEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių