Quantcast

Migrantų gabentojai pabėgėliams ėmė siūlyti naują paslaugą

  • Teksto dydis:

Panaikinus Balkanų maršrutą, Graikijoje įstrigo dešimtys tūkstančių pabėgėlių, nežinančių, kur keliauti toliau. Žmonių gabentojai, kurie pelnėsi iš to, kad migrantus neteisėtai gabendavo toliau į Europą, ėmė siūlyti naują paslaugą – pagalbą grįžti į Turkiją, rašo „Spiegel“.

Mesutas Mahmudas svajojo apie gyvenimą Vokietijoje, Prancūzijoje ar Švedijoje. Tačiau dabar, Graikijoje kaip pabėgėlis praleidęs keturis mėnesius, jis nori tik vieno – ištrūkti iš Europos.

Mahmudas šliaužia tarp nendrių ir krūmokšnių Graikijos ir Turkijos pasienyje, uodai kanda į veidą, prakaitas varva nuo kaktos. Jo rankos apdraskytos spyglių, batai aplipę purvu.

Sutemus 37 metų Mahmudas, vedamas migrantų gabentojo iš Tuniso, pabėgiais pradėjo kelionę iš Graikijos pasienyje esančio Orestiados miesto geležinkelio stoties Turkijos link kartu su 23 metų seserimi Selma ir 11-mečiu broliu Yilmazu. Miesto pakraštyje jie išsuko į lauką, griovyje pasislėpė nuo Graikijos policijos pareigūnų, po to ėmė brautis per klampynę.

Dabar Mahmudas gali girdėti, kaip šniokščia Graikiją ir Turkiją skirianti Evro upė. Savo išmaniuoju jis pasišviečia kelią, kartu sugriebdamas sesers ranką. „Selma, laikykis, – sako jis. – Jau netoli. Mes beveik Turkijoje.“

Kasdien nelegaliai į Turkiją grįžta 30–40 pabėgėlių

Gana ilgai pabėgėlių srautas buvo vienakryptis – iš Turkijos per Graikiją ir Balkanus į Vidurio ir Šiaurės Europą. Tačiau, kai Europos Sąjungos valstybės viena po kitos uždarė sienas, daugelis migrantų įstrigo pusiaukelėje. Graikijoje beveik 60 000 prieglobsčio prašytojų laukia galimybės keliauti šiauriau. Kai kurie iš jų, nusivylę ir praradę bet kokią viltį, jau grįžta į Turkiją.

Pabėgėlių pastangos grįžti atspindi Europos prieglobsčio politikos nesėkmę. Tiems, kas įstrigo Graikijoje, ES nesuteikė tinkamos apsaugos. Nusprendusieji grįžti į Turkiją pasikliauna žmonių gabentojais, nes neturi galimybės ten nuvykti teisėtai.

Kaip rašo „Spiegel“, Graikijos policijos pareigūnų skaičiavimais, kasdien per Evro upę į Turkiją grįžta 30–40 pabėgėlių. Daugelis iš jų yra Vokietijoje atsidūrę vyrai iš Sirijos, kurių žmonoms ir vaikams nebuvo leista prie jų prisijungti. Ne taip seniai Vokietijos valdžia sugriežtino sąlygas, taikomas pabėgėliams, kurie nori atsigabenti savo šeimas.

Aleksandrupolio stotis vėl tampa tranzitiniu punktu

Pagal susitarimą su Ankara Europos Sąjunga migrantus iš Graikijos salų deportuoja atgal į Turkiją. Tačiau tie pabėgėliai, kurie atvyko į Graikiją prieš tai, kai buvo pasiektas susitarimas, beveik neturi teisėtų būdų grįžti. Mahmudas su savo šeimos nariais sukrapštė paskutinius pinigus ir nuo Graikijos ir Makedonijos pasienio taksi nuvyko į Salonikus. Iš ten traukiniu – į Aleksandrupolio miestą Graikijos ir Turkijos pasienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cingis chano palikuonys

cingis chano palikuonys portretas
tikrai keisto protavimo tie besiblaskantys" ekonominiai" emigrantai dirbk kur atsidanginai ----bet ne kaip cigonai blaskosi valkatauja 30%azijatu pakilo I alacho "prisakyta" nurodyma---pirmyn nusiaubti EUROPA ..

M

M portretas
Šitą variantą užskaitau, galėtų ir nuolaidą padaryt keliaujantiems atgal. O koks kvailys tas graikų policininkas? dar jiems per mažai 60 000 pabėgėlių????

kaip jie atsibodo

kaip jie atsibodo portretas
Kas čia per valkatavimas po visas valstybes,tegu grįžta į savo šalį ir gyvena,tegu gina savo valstybę,kovoja už geresnį gyvenimą.Kodėl jiems visi kažką turi duoti,priimti ir išlaikyti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių