Quantcast

Mianmaro prezidentas pradėjo beprecedentes derybas su armija ir Aung San Suu Kyi

  • Teksto dydis:

Mianmaro prezidentas Theinas Seinas (Teinas Seinas) penktadienį pradėjo precedento neturinčias derybas su armijos vadais ir politiniais varžovais, įskaitant opozicijos lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), o JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino ateinančiais metais toje šalyje surengti „inkliuzyvius ir įtikinamus“ rinkimus.

Theinas Seinas ir Aung San Suu Kyi kartu atvyko į tą susitikimą, pradedami pirmąsias tokio pobūdžio derybas šalyje, kuri pradeda tolti nuo dešimtmečius trukusio tiesioginio kariškių valdymo.

Susitikimas sostinėje Neipide prasidėjo kitą dieną po to, kai Baltieji rūmai pranešė, jog B.Obama kalbėjosi su Mianmaro prezidentu ir Aung San Suu Kyi apie rinkimus, likus mažiau negu dviem savaitėms iki JAV vadovo vizito Mianmare.

Praeitą savaitę Mianmaro vyriausybė paskelbė, kad svarbia gaire laikomi rinkimai bus surengti ateinančių metų paskutinę spalio arba pirmąją lapkričio savaitę.

Vėliausius Mianmaro visuotinius rinkimus 2010 metais temdė kaltinimai dėl sukčiavimo. Tame balsavime negalėjo dalyvauti nei Aung San Suu Kyi, kuri buvo laikoma namų arešte ir buvo paleista tik praėjus kelioms dienoms po rinkimų, nei jos partija – Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD).

Naujosios derybos Mianmare buvo surengtos tuo metu, kai sparčiai besikeičianti šalis stengiasi išspręsti opius politinius ir konstitucinius klausimus, taip pat siekia paliaubų keliuose sukilimuose visoje šalyje.

Per 2012 metais surengtus papildomus rinkimus Aung San Suu Kyi partija laimėjo beveik visas prieinamas vietas, o pati Nobelio taikos premijos laureatė pirmąkart tapo deputate. Dabar tikimasi, kad NLD per 2015-ųjų rinkimus įgis daugumą parlamente, kuris taip pat išrinks prezidentą.

Tačiau 69 metų veterane demokratijos aktyvistė, ilgiau negu dešimtmetį chuntos laikyta namų arešte, šiuo metu pagal konstitucijos sąlygas negalėtų tapti šalies vadove.
Pagrindinis įstatymas sako, kad prezidentu negali tapti asmuo, kurio sutuoktinis arba vaikai yra užsienio piliečiai. Aung San Suu Kyi velionis vyras buvo Didžiosios Britanijos pilietis – kaip ir jų du sūnūs.

Daugelio nuomone, tas konstitucijos punktas buvo specialiai įtrauktas, kad užkirstų kelią opozicijos lyderės politiniam iškilimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių