Quantcast

Metai po neramumų Kryme: JT Saugumo Taryba tarsis dėl padėties Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį planuoja surengti neeilinį posėdį ir aptarti trapias paliaubas Ukrainoje, praėjus lygiai metams, kai Rusijos kariai ir promaskvietiškos pajėgos pradėjo užiminėti uostus ir miestus Krymo pusiasalyje.

Tos Ukrainos teritorijos aneksija 2014-ųjų kovą sukėlė didžiausią krizę santykiuose tarp Maskvos ir Vakarų šalių nuo Šaltojo karo pabaigos.

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį paskelbė pradėjusi atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos su prorusiškų separatistų kontroliuojamomis teritorijomis Rytų Ukrainoje. Šis žingsnis galbūt sustiprins trapias paliaubas, kurios įsigaliojo vasario 15-ąją, tačiau kurių faktiškai pradėta laikytis tik prieš porą dienų.

Sprendimas atitraukti sunkiąją ginkluotę yra svarbus žingsnis įgyvendinant taikos planą, dėl kurio anksčiau šį mėnesį buvo susitarta Baltarusijos sostinėje Minske.

Ginkluotės atitraukimas ir buferinės zonos įkūrimas tarp konflikto šalių turėtų būti užbaigtas per dvi savaites.

Separatistai teigia jau atitraukę didžiąją dalį savo sunkiosios artilerijos, salvinės raketų ugnies kompleksų ir raketų sistemų iš kai kurių teritorijų.

JT diplomatai sakė, kad Saugumo Taryba penktadienį surengs neeilinį posėdį dėl Ukrainos paliaubų susitarimo Prancūzijos ir Vokietijos prašymu.

Tarybos narės išklausys dviejų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų ataskaitą apie padėtį konflikto zonoje, o vėliau surengs derybas už uždarų durų.

ESBO stebėtojai pranešė pastebėję kai kurių didelių artilerijos pabūklų atitraukimą nuo fronto linijos separatistų pusėje, bet perspėjo, kad konflikto šalys nepateikė informacijos, kuri leistų nuspręsti, ar ginkluotės atitraukimas buvo įvykdytas.

Pastarąsias kelias dienas susirėmimų Rytų Ukrainoje smarkiai sumažėjo. Ukrainos kariškiai pranešė, kad per dvi pastarąsias dienas nežuvo nei vienas vyriausybės pajėgų karys,  bet keturi buvo sužeisti.

Pernai vasario 27 dieną Krymo pusiasalyje buvo užimtas pirmasis autonominės Krymo valdžios pastatas. Po mažiau nei mėnesio, nedalyvaujant tarptautiniams stebėtojams, buvo surengtas tarptautinės bendruomenės pasmerktas referendumas, po kurio Krymas aneksuotas.


Šiame straipsnyje: JT STKrymasESBOkaras UkrainojeMinsko susitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Krymas

Krymas portretas
Rusijos teritorija, prie ko čia Ukraina?

jankis

jankis portretas
gal greičiau lietuvoje prasidės neramumai negu kryme,taip,kad geriau nereikia varyt propogandos,nes ji labai šūdina ir niekas netiki
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių