Quantcast

A. Merkel: Bratislavos susitikime bus planuojama ateitis be Britanijos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos lyderiai rugsėjį Slovakijos sostinėje vyksiančiame svarbiame viršūnių susitikime aptars saugumo ir migracijos politikos, ekonomikos augimo klausimus. Tai itin svarbu apibrėžiant Bendrijos ateities be Didžiosios Britanijos gaires.

„Bratislavos viršūnių susitikimas akcentuos būdus, kaip galėtume padidinti ekonominę galią, sukurti daugiau darbo vietų jaunimui ir sustiprinti vidaus bei sienų saugumą“, – sakė Vokietijos vadovė per bendrą spaudos konferenciją su Čekijos ministru pirmininku Bohuslavu Sobotka Prahoje.

Rugsėjo 16 dieną rengiamas neformalus viršūnių susitikimas vyks nedalyvaujant Didžiajai Britanijai, kurios rinkėjai birželį vykusiame referendume nubalsavo už pasitraukimą iš Bendrijos.

Derybos tarp 27-ių ES narių tikriausiai bus nelengvos, turint galvoje, kad Berlyno palaikoma centralizuotos, federalinės Europos vizija kertasi su siūlymais dėl valstybių konfederacijos, į kuriuos palankiai žiūri rytinių Bendrijos narių lyderiai.

Migracijos politika yra dar vienas itin prieštaringas susitikimo darbotvarkės klausimas. Rytinės bloko narės Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija atsisako priimti pabėgėlius pagal naują pabėgėlių paskirstymo Europos Sąjungoje kvotų sistemą, kurią aktyviai palaiko Berlynas.

Keli šimtai protestuotojų, tarp kurių buvo ir antiislamiškų judėjimų narių, ketvirtadienį surengė protesto akciją Prahos centre, reikšdami nepasitenkinimą A. Merkel ir jos pernai vasarą priimtu sprendimu atverti ES duris pabėgėliams ir migrantams.

Akcijoje dalyvavo ir Vokietijos ksenofobinio judėjimo „Europiečiai patriotai prieš Vakarų islamizaciją“ (PEGIDA) lyderė Tatjana Festerling.

„Esama skirtingų nuomonių, kaip paskirstyti migrantus po ES šalis, tačiau daugeliu kitų klausimų nuomonės sutampa“, – sakė A. Merkel ir priminė apie bloko susitarimą su Turkija, kuris buvo sudarytas siekiant pažaboti pabėgėlių, dauguma kurių yra sirai, antplūdį į Europą.

„Bratislavos susitikimas skirtas ne sprendimams priimti, o veikiau darbotvarkei apibrėžti“, – sakė A. Merkerl trečiadienį Estijoje, kur pradėjo savo kelionę po tris ES šalis. Penktadienį Vokietijos kanclerė aplankys Lenkiją.

„Yra gerai prieš viršūnių susitikimą atskirai išklausyti tiek šalių“, – sakė A. Merkel.

„Brexit“ (Britanijos pasitraukimas iš ES) reiškia, kad prarandame svarbią partnerę, todėl turime labai atidžiai ir nuodugniai parengti likusių 27 šalių darbą“, – aiškino ji.

Čekijos policija pranešė ketvirtadienį Prahoje sulaikiusi vyrą, kuris mėgino savo juodu mersedesu taranuoti A. Merkel automobilių kortežą, kai kanclerė iš oro uosto vyko į vyriausybės rūmus.

Policijos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad įtariamasis uždarytas į policijos areštinę, o pavojus A. Merkel nebuvo kilęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių