Quantcast

Maskvoje sulaikyta apie 500 žmonių, nubaustas A. Navalnas

  • Teksto dydis:

Maskvos centre apie 500 žmonių, tarp jų įtakingas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, sekmadienį buvo sulaikyti per nesankcionuotą protesto akciją, pranešė Rusijos sostinės policija.

„Maskvos centre vykstant nesuderintam viešajam renginiui policijos ir Nacionalinės gvardijos pareigūnai sulaikė apie 500 žmonių. Šiuo metu jie atgabenti į policijos teritorinius skyrius, kad būtų surašyti administracinių pažeidimų protokolai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Maskvos policijos valdybos atstovas.

Tūkstančiai žmonių Rusijoje sekmadienį dalyvavo A.Navalno raginimu visoje šalyje surengtuose protestuose prieš korupciją.

Daugelio miestų, tarp jų ir Maskvos, valdžia leidimo mitingams nedavė. Iki vidurdienio Maskvos (ir Lietuvos) laiku sostinėje palei numatomą protestuotojų maršrutą buvo sutelktos gausios policijos pajėgos. Demonstraciją planuota pradėti 14 val.

Šių protestų iniciatorius A.Navalnas šį mėnesį paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje apkaltino ministrą pirmininką Dmitrijų Medvedevą, kad šis per šešėlinį pelno nesiekiančių organizacijų tinklą kontroliuoja didžiulę nuosavybę. Ši ataskaita „YouTube“ pažiūrėta jau per 11 milijonų kartų, tačiau iki šiol nesulaukė jokios premjero reakcijos.

Kremliaus kritikas, kuris yra paskelbęs ketinimus kitąmet dalyvauti prezidento rinkimuose, kelias pastarąsias savaites telkia rėmėjus didžiuosiuose Rusijos miestuose.

Kai kurių miestų valdžia sankcionavo sekmadienio protesto akciją. Pasak vietinio naujienų portalo Sib.fm, Sibiro miesto Novosibirsko centre susirinko maždaug 2 tūkst. žmonių, nešinų plakatais su užrašais „Korupcijai – ne“.

Paskatinti pranešimų, kad vienoje iš D.Medvedevo namų yra specialus namelis ančiai, kai kurie protestuotojai laikė geltonas gumines antis.

Rusijos konstitucija leidžia viešus susibūrimus, tačiau neseniai priimti įstatymai kriminalizavo miesto valdžios nesankcionuotus protestus. Valdžia dažnai atsisako išduoti leidimus Kremliaus kritikų organizuojamoms akcijoms.

Vietos žiniasklaidos skaičiavimais, protestuose Sibiro miestuose Krasnojarske ir Omske dalyvavo maždaug po 1,5 tūkst. žmonių.

Daugelyje miestų mitingai nebuvo sankcionuoti, todėl kai kurie protestų dalyviai buvo sulaikyti policijos.

Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke akcijoje dalyvavo apie 700 žmonių, iš jų keliolika buvo sulaikyti, pranešė vietos naujienų portalas „Prima Media“.

Pasak vietos portalo „Znak.com“, Uralo mieste Jekaterinburge į protestą susirinko apie tūkstantį žmonių.

A.Navalnas savo oficialiame tinklapyje paskelbė, kad prie proteste planavo dalyvauti 99 Rusijos miestai, tačiau 72 iš jų valdžia nedavė leidimo. Pareigūnai sprendimus neišduoti leidimų grindė įvairiais argumentais – nuo gatvių valymo ar varpų koncerto iki Kremliaus rėmėjų tuo pačiu metu planuojamų renginių.

Pranešama, kad valdžia taip pat spaudė studentus nedalyvauti protestuose: kai kuriuose miestuose sekmadienį netgi vyko egzaminai.

A. Navalnui – 20 tūkst. rublių bauda ir 15 parų arešto

Maskvos teismas pirmadienį skyrė 20 tūkst. rublių (324 eurų) baudą iškiliam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, sulaikytam ankstesnę dieną per Maskvoje vykusį masinį protestą ir apkaltintam nesankcionuotos akcijos organizavimu, pranešė vienas naujienų agentūros "Interfax" korespondentas.

"Teismas nutarė: pripažinti Navalną kaltu ir skirti bausmę - 20 tūkst. rublių baudą", - paskelbė teisėja Alesia Orechova.

A.Navalnas pripažintas demonstracijos organizatoriumi, nes "viešai kvietė piliečius ateiti į Tverės gatvę ir (tokiu būdu) sutrikdė eismą bei pažeidė viešąją tvarką", sakoma administracinės bylos nutartyje.

Maskvos teismas A.Navalnui skyrė 15 parų administracinio arešto už nepaklusimą policijai, kai jis ankstesnę dieną buvo sulaikytas per nesankcionuotą masinį mitingą Maskvoje, pranešė vienas naujienų agentūros "Interfax" korespondentas.

Kremliaus kritikas neigia kaltinimus

Garsus Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas Maskvos Tverės teisme nepripažino kaltės dėl nesankcionuotos šio sekmadienio akcijos Maskvos centre organizavimo.

„Kaltės aš nepripažįstu. Žmonės nepatenkinti korupcija, štai jie ir išėjo į taikią akciją“, – pirmadienį jo administracinę bylą nagrinėjančiame teisme pareiškė A.Navalnas.

Opozicijos veikėjas pažymėjo, kad prieš akciją tris dienas Maskvos vyriausybė nepateikė pasiūlymo dėl alternatyvios protesto vietos.

„Pagal Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo sprendimą, atsisakymo atveju prieš tris dienas nesant pasiūlymo dėl alternatyvios vietos mes turėjome išeiti į pradinę vietą. Juridiškai reikalavimai 100-u proc. įvykdyti“, – tvirtino A.Navalnas.

Kaip rodo bylos medžiaga, A.Navalnas yra kaltinamas nesankcionuoto mitingo organizavimu. „Kovo 26 dieną Maskvoje Navalnas, būdamas organizatoriumi, viešai ragino piliečius išeiti į Tverės gatvę, sutrikdydamas eismą ir pažeisdamas viešąją tvarką“, – sakoma administracinėje byloje, kurią citavo teisėja Alesia Orechova.

A.Navalno advokatė Olga Michailova pareiškė, kad jis turi būti paleistas, o administracinė byla – nutraukta.

Kremlius pirmadienį nurodė, kad protestai prieš korupciją, kurie vyko Maskvoje ir kituose miestuose, ir per kuriuos buvo areštuota daugiau kaip tūkstantis asmenų, prilygsta „provokacijai“.

„Tai, ką vakar matėme keliose vietose, turbūt daugiausiai Maskvoje, iš esmės yra provokacija ir melas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Nepilnamečiams – kompensacijos arešto atveju?

Rusijos pareigūnai turi informacijos, kad praeitą savaitgalį Maskvoje vykusių masinių protestų organizatoriai ragino ateiti nepilnamečius ir žadėjo jiems sumokėti pinigų, jeigu jie būtų sulaikyti policijos, pirmadienį pareiškė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Esama informacijos, kad akcijos Maskvoje nepilnamečiams dalyviams, jeigu juos sulaikytų teisėsaugos organų atstovai, buvo siūlomos piniginės premijos“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

Pasak jo, „esama tam tikrų įrodymų“, jog ši informacija – teisinga.

Kremliaus atstovas pridūrė, kad „remiasi faktais“ ir kad šią informaciją teisėsaugos struktūros paviešins, jeigu įžvelgs tokią būtinybę.

ES ragina paleisti protestuotojus

Europos Sąjunga pirmadienį paragino Rusiją nedelsiant paleisti „taikius demonstrantus“, sulaikytus ankstesnę dieną per masinius protestus prieš korupciją.

ES atstovas sakė, kad policijos veiksmai „užkirto kelią pasinaudoti pagrindine žodžio laisve“, taip pat teise į taikius susirinkimus, nors šios fundamentalios teisės įtvirtintos Rusijos konstitucijoje.

„Raginame Rusijos valdžią visokeriopai laikytis savo prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų, taip pat Europos Tarybos atžvilgiu ... užtikrinti šias teises ir nedelsianti paleisti visus taikius demonstrantus, kurie buvo sulaikyti“, – sakoma pranešime.

Policijos duomenimis, Maskvoje surengtoje protesto akcijoje dalyvavo 7–8 tūkst. žmonių.

Policija nurodė areštavusi Maskvoje apie 500 žmonių, bet informaciją apie aktyvistų areštus renkantis tinklapis „OVD Info“ nurodė, kad sostinėje sulaikyti mažiausiai 933 asmenys, o dar dešimtys – per panašius protestus kituose miestuose.

Naujienų agentūra „Interfax“ paskelbė, kad Sankt Peterburgo centre buvo susirinkę apie 4 tūkst. demonstrantų, o 130 jų buvo suimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniokas

Kauniokas portretas
Pats su malonumu sumaitočiau snuki tam Nevalai.

Anonimas

Anonimas portretas
gal kgbistė su tvartelinukais suskaičiavo,prakeikti propogandistai,rusijoje šimtą kartų daugiau demokratijos negu lietuvoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių