Quantcast

Maskva: Sirijos taikos derybų Astanoje tikslas – įtvirtinti paliaubas

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, kad vienas iš Kazachstano sostinėje vyksiančių Sirijos taikos derybų tikslų bus siekis įtvirtinti trapias paliabas karo nualintoje šalyje.

„Vienas iš susitikimo Astanoje tikslų, visų pirma, yra paliaubų įtvirtinimas“, – sakė S.Lavrovas metinėje spaudos konferencijoje, kalbėdamas apie sausio 23 dieną numatytas derybas.

Rusijos diplomatijos vadovas pridūrė, kad šios derybos taip pat bus proga įtraukti sukilėlių pajėgų vadus į „politinį procesą“, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas Sirijoje. 

Sukilėlius palaikančios Turkijos ir Damasko režimo sąjungininkų Rusijos bei Irano organizuojamas susitikimas Astanoje yra naujausias iš virtinės bandymų nutraukti 2011 metų kovą prasidėjusį brutalų konfliktą.

JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komandos nariai taip pat buvo pakviesti į derybas Astanoje, tačiau oficialaus atsakymo kol kas nepateikė.

S.Lavrovas antradienį sakė, jog „yra teisinga kviesti Jungtinių Tautų ir naujosios JAV administracijos atstovus“ į derybas Astanoje. Tačiau jis nenurodė, ar greitai darbą pradėsianti D.Trumpo administracija patvirtino, jog atsiųs savo atstovus.

Paliaubos Sirijoje buvo paskelbtos praėjusį mėnesį tarpininkaujant Rusijai ir Turkijai. Tačiau Jungtinės Valstijos, atlikdavusios aktyvų vaidmenį ankstesnėse derybose dėl ugnies nutraukimo, šįkart procese nedalyvavo.

Nepaisant pastarųjų dienų smurto suintensyvėjimo kai kuriuose neramiausiuose šalies rajonuose, gruodžio 30 dieną įsigaliojusių paliaubų iš esmės laikomasi. 

Sirijos sukilėlių grupuotės pirmadienį pranešė, kad dalyvaus kitą savaitę vyksiančiose derybose.

Jei susitikimas Astanoje bus sėkmingas, jis gali atverti kelią naujoms Jungtinių Tautų politinėms deryboms dėl konflikto, kurios jau kitą mėnesį galėtų būti surengtos Ženevoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
tik skrybeles ir kasyciu truksta butu rimtas vyras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių