Quantcast

Malaizijos karališkosios šeimos išrinko Pahango sultoną naujuoju monarchu

  • Teksto dydis:

Centrinės Pahango valstijos sultonas Abdullah Sultan Ahmad Shah (Abdula Sultanas Ahmadas Šahas) ketvirtadienį buvo paskirtas naujuoju Malaizijos karaliumi; jis pakeis sultoną Muhammadą V (Muhamadą V), vos po dvejų metų valdymo atsisakiusį sosto.

Iš monarcho pareigų sausio 6 dieną pasitraukęs 49 metų Muhammadas V neužbaigė savo penkerių metų kadencijos ir tapo pirmuoju Malaizijos sosto atsižadėjusiu karaliumi. Neskelbiama jokių šio sprendimo paaiškinimų, bet jis buvo priimtas pasirodžius pranešimams, kad Muhammadas V lapkritį vedė vieną 25 metų buvusią rusų grožio karalienę.

Anot karališkojo antspaudo saugotojo Syedo Danialo Syedo Ahmado (Saido Danialo Saido Ahmado), Valdovų konferencija ketvirtadienį monarchu išrinko sultoną Abdullah pagal išskirtinę sosto perdavimo rotacijos tvarka sistemą.

Antspaudo saugotojo pareiškime sakoma, kad Abdullah, einantis svarbias pareigas keliose tarptautinėse sporto organizacijose, sausio 31 dieną bus prisaikdintas penkerių metų kadencijai.

Abdullah išrinkimas mažai ką nustebino, nes pagal nusistovėjusią tvarką sostas šįkart turėjo atitekti Pahango valdovui.

Vos prieš kelias dienas 59 metų Abdullah pakeitė savo sergantį 88 metų tėvą sultoną Ahmadą Shahą (Ahmadą Šahą) Paganho sultono poste. Prieš tai jis dvejus metus ėjo savo valstijos regento pareigas dėl tėvo silpnos sveikatos.

Didžiojoje Britanijoje mokslus baigęs Abdullah yra pasaulio futbolą administruojančios FIFA Tarybos narys, Azijos žolės riedulio federacijos prezidentas ir Tarptautinės žolės riedulio federacijos valdybos narys.

Devynių valstijų valdovai, priklausantys etninių malajiečių dinastijoms, paeiliui valdo šalį penkerius metus pagal vienintelę visame pasaulyje tokią sistemą, veikiančią nuo 1957 metų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Britų Imperijos.

Malaizijos karalius tėra simbolinis šalies vadovas, nes administraciniai įgaliojimai yra suteikti premjerui ir parlamentui. Nepaisant to, monarchas laikomas Islamo ir malajų tradicijų saugotoju, todėl labai gerbiamas, ypač tarp etninių musulmonų malajiečių daugumos atstovų.

Karalius taip pat formaliai vadovauja vyriausybei ir kariuomenei. Jo sutikimas būtinas priimant visus įstatymus, paskiriant ministrus, taip pat paleidžiant parlamentą ar šaukiant visuotinius rinkimus. Be to, monarchas suteikia malonę kaliniams.

Pagal Malaizijos konstituciją, karaliaus ir jo rūmų išlaidoms, tokioms kaip rūmų priežiūra, kasmet skiriama 5 mln. ringitų  (1 mln. eurų), nors ši suma gali būti didinama ministrų kabineto pritarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių