Quantcast

M. Vajiralongkornas tapo naujuoju Tailando karaliumi

  • Teksto dydis:

Tailando sosto įpėdinis Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) ketvirtadienį oficialiai įžengė į sostą, atversdamas naują skyrių šios monarchijos, kuri vis dar gedi dėl velionio karaliaus mirties, istorijoje.

64 metų Maha Vajiralongkornas, kuris paveldėjo vieną turtingiausių pasaulio monarchijų ir politiškai smarkiai susiskaldžiusią šalį, sostą perėmė praėjus 50 dienų po savo tėvo karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Adunjadeto) mirties.

Po daug savaičių trukusių sudėtingų rūmų protokolo procedūrų Tailando parlamento – Nacionalinio įstatymų leidžiamojo susirinkimo – pirmininkas pakvietė sosto įpėdinį tapti naujuoju karaliumi.

Šį įvykį transliavo visi šalies televizijos kanalai.

"Aš sutinku vykdyti velionio karaliaus valią... viso Tailando žmonių labui", – pareiškė Maha Vajiralongkornas, kuris sosto įpėdiniu buvo paskelbtas prieš daugiau nei keturis dešimtmečius.

Princas tapo karaliumi Rama X – dešimtuoju Chakri (Čakri) dinastijos, įkurtos 1782 metais, monarchu.

Bankoko karališkuosiuose rūmuose vykusioje gana liūdnoje ceremonijoje dalyvavo ir valdančiosios chuntos lyderis Prayutas Chan-ocha (Prajutas Čan-oča).

Po oficialaus Mahos Vajiralongkorno paskelbimo karaliumi šalies budistų šventovėse suskambo mušamų būgnų ir gongų garsai.

Maha Vajiralongkornas bus karūnuotas tik kremavus mirusio karaliaus palaikus, o tai turėtų įvykti kitais metais.

Septynis dešimtmečius viešpatavęs Bhumibolas Adulyadejas po ilgos ligos mirė šių metų spalio 13 dieną, būdamas 88 metų. Jis buvo ilgiausiai pasaulyje valdęs monarchas.

1972 metais Bhumibolas Adulyadejas paskelbė savo antrąją atžalą ir vienintelį sūnų Mahą Vajiralongkorną savo įpėdiniu.

Valdant Bhumibolui Tailandas iš neturtingos agrarinės valstybės tapo viena sėkmingiausių regiono ekonomikų ir išvengė pilietinių karų, purčiusių jo kaimynes.

Kartais monarchas įsikišdavo ir numalšindavo neretai Tailande prasiverždavusį politinį smurtą, tačiau gana dažnai palaimindavo ir kariuomenės organizuojamus perversmus.

Dauguma tailandiečių nežinojo jokio kito valdovo negu Bhumibolas. Jis buvo laikomas retu vienybės švyturiu kelis dešimtmečius besitęsiančios sumaišties ir perversmų fone. Prie jo kulto prisidėjo ir griežti karaliaus garbę bei orumą saugantys įstatymai.

Maha Vajiralongkornas kol kas negali džiaugtis tokiu populiarumu.

Daug laiko jis praleido užsienyje, ypač Pietų Vokietijoje, kur turi nekilnojamojo turto.

Maha Vajiralongkornas yra tris kartus išsiskyręs. Paskutinis policijos korupcijos skandalas, susijęs su jo buvusios žmonos šeima, netikėtai leido visuomenei iš arčiau susipažinti su rūmų reikalais.

Mahos Vajiralongkorno įžengimas į sostą užbaigė nežinią, kuri prasidėjo po velionio karaliaus mirties chuntai paskelbus, kad princas prašė atidėti jo oficialų paskelbimą monarchu ir leisti gedėti savo tėvo kartu su visa šalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių