Quantcast

M. Trump moterų apdovanojimuose ragino priimti įvairovę

  • Teksto dydis:

Pirmoji JAV ponia Melania Trump (Melanija Tramp) trečiadienį per ceremoniją žmogaus teisių aktyvistėms pagerbti kalbėjo apie moterų „įgalinimą“.

Retoje viešoje kalboje, kurią apdovanojimų „International Women of Courage“ renginyje JAV valstybės departamente pasakė kaip „ypatinga viešnia“, M.Trump ragino priimti įvairovę.

„Dabar privalome pradėti mesti iššūkį senoms baimėms, kovoti už teisingumą ir stoti prieš blogį ir neteisybę, kad ir kur jie būtų“, – sakė ji, pagerbdama 13 apdovanotų moterų, iš kurių renginyje nedalyvavo tik viena.

„Kaip mūsų bendros pasaulinės bendrijos lyderiai privalome toliau dirbti dėl lyčių įgalinimo ir pagarbos visokiausios kilmės ir visų etninių grupių žmonėms, visuomet prisimindami, kad visi galiausiai esame vienos rasės, žmonių rasės nariai“, – sakė ji.

Pirmosios ponios pareikšta parama įvairovei atrodė šiek tiek neatitinkanti prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos pozicijos ir pasaulėžiūros „pirmiausia Amerika“, pagal kurią žmonės iš išorės dažnai laikomi grėsme.

Trys iš trečiadienį pagerbtų moterų yra iš šalių, kurioms taikomas D.Trumpo kelionių draudimas: Irako, Sirijos ir Jemeno.

Girdama laureačių, kurios kovojo su šališkumu dėl lyties ir diskriminacija, stiprybę ir drąsą, M.Trump sakė, kad būtent tokios moterys „uždegs pasaulinę kovą su nežmoniškumu“.

„Drauge su tarptautine bendrija Jungtinės Valstijos privalo pasiųsti aiškią žinią, kad mes stebime“, – sakė ji.

Tačiau prezidento D.Trumpo biudžeto projekte raginama finansavimą Valstybės departamentui sumažinti trečdaliu. Manoma, kad dėl to iškyla grėsmė „švelniosios“ pagalbos programoms, kuriomis propaguojama demokratija ir žmogaus teisės.

Slovėnijoje gimusi pirmoji ponia, buvęs modelis, taip vengia viešumos, kad vienas Niujorko paparacas interviu laikraščiui „The Washington Post“ pavadino ją „didžiuoju baltuoju banginiu“.

Tuo pačiu metu, kai ji sakė kalbą, internete pasirodė peticija, kurioje teigiama, kad pirmoji ponia turėtų persikraustyti į Baltuosius rūmus arba mokėti už Niujorko dangoraižio „Trump Tower“, kur gyvena prabangiame šeimos būste, apsaugą.

„JAV mokesčių mokėtojai moka pernelyg didelius pinigus už pirmosios ponios apsaugą (dangoraižyje) „Trump Tower“, esančiame Niujorke“, – sakoma Change.org peticijoje.

„Dėl nacionalinės skolos palengvinimo šios išlaidos neduoda pozityvių rezultatų šaliai ir turėtų būti nebefinansuojamos“, – priduriama peticijoje.

Iki trečiadienio vidurdienio peticiją buvo pasirašę daugiau kaip 210 tūkst. žmonių, nurodė grupė.

M.Trump yra sakiusi, jog liks Niujorke, kad jos 11-metis sūnus Barronas (Baronas) galėtų baigti mokslo metus. Tada ji žada persikraustyti į Baltuosius rūmus.

Niujorko policijos departamentas nurodo, kad nuo rinkimų dienos lapkritį iki inauguracijos dienos sausį D.Trumpo šeimos apsaugai išleido daugiau kaip 24 mln. dolerių (22,3 mln. eurų). Susidaro 127–146 tūkst. dolerių per dieną, praėjusį mėnesį sakė miesto policijos komisaras.

Pasirašiusieji reiškė nepritarimą.

„Kai esi ištekėjusi už prezidento, gyveni Baltuosiuose rūmuose“, – sakė Sheila Forsyth (Šila Forsait) iš Niuporto Rod Ailande.

„Mokesčių pinigus, sutaupytus panaikinus šias papildomas apsaugos išlaidas, galima panaudoti pagyvenusiems piliečiams pamaitinti. Kodėl mūsų mokesčių pinigai leidžiami žmonėms, kurie ir taip turi daugiau nei teisinga jų dalis?“ – klausė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių