Quantcast

M. Pompeo tikisi, kad Turkija greitai paleis kalinamą amerikiečių pastorių

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį pareiškė besitikintis, kad Turkija dar šį mėnesį paleis amerikiečių pastorių Andrew Brunsoną (Endriu Bransoną), dėl kurio įkalinimo pašlijo dviejų NATO sąjungininkių santykiai.

„Taip, jis galėtų būti paleistas šį mėnesį. Jis turėjo būti paleistas praėjusį mėnesį; tiesą sakant, jis turėtų būti paleistas šiandien“, – žurnalistams Niujorke, kur šią savaitę vyks JT Generalinė Asamblėja, sakė JAV diplomatijos vadovas.

M. Pompeo dar kartą pakartojo, jog, JAV manymu, beveik dvejus metus Turkijoje dėl su terorizmu susijusių kaltinimų kalinamas A. Brunsonas nelaisvėje laikomas „neteisėtai“.

„Pastorius Brunsonas ir kiti amerikiečiai, kuriuos laiko Turkija, privalo būti paleisti, ir tai turi įvykti nedelsiant“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

JAV ir Turkijai nesutariant dėl A. Brunsono, pašlijo abiejų šalių santykiai, o Turkijos liros kursas dolerio atžvilgiu smarkiai nusmuko.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsiplieskus diplomatiniam ginčui paskelbė sprendimą padvigubinti muitus aliuminiui ir plienui iš Turkijos, o Ankara atsakė tuo pačiu.

Ketvirtį amžiaus Turkijoje gyvenantis evangelikų pastorius A. Brunsonas 2016 metų gruodį buvo areštuotas dėl įtariamų ryšių su kurdų sukilėliais, paskelbtais už įstatymo ribų, ir JAV gyvenančio musulmonų dvasininko Fethullah Guleno (Fetchulos Giuleno) tinklu. Turkija F. Guleną kaltina dėl nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą tų metų liepą.

Pastorius jam metamus kaltinimus neigia. Turkijos prezidentas yra siūlęs susitarti dėl A. Brunsono paleidimo, pavyzdžiui, iškeičiant jį į F. Guleną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių