Quantcast

M. Laurinavičius apie Vakarų smūgį Sirijai: tikslas – pasiektas

JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos koalicija tikslą, kurį kėlė kariniam smūgiui Sirijoje, pasiekė ir greičiausiai viskas tuo ir baigsis – nebus nei kitų smūgių, nei tolesnės konflikto eskalacijos, interviu LRT TELEVIZIJAI sako Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.

Be to, jo teigimu, tiek Vakarų koalicijos, tiek Rusijos elgesys šios atakos metu parodė, kad jos nenori Sirijoje tiesioginio konflikto.

JAV, bendradarbiaudamos su Prancūzija ir Jungtine Karalyste, šeštadienį paryčiais Lietuvos laiku smogė keletui taikinių Sirijoje – mokslo tyrimų centrui, cheminių ginklų saugykloms bei svarbiam kariniam postui. Taip reaguojama į prieš savaitę Sirijoje įvykdytą ataką cheminiu ginklu.

Pasak M. Laurinavičiaus, Vakarų atakos Sirijoje tikslai buvo du: „Vienas – iš tiesų bent šiek tiek sutrikdyti galimybę Sirijos režimui naudoti cheminį ginklą ir todėl [buvo pasirinkti] tokie taikiniai. Antras – šiek tiek atgrasyti nuo būsimų cheminio ginklo naudojimo atvejų.“

Konflikto su šita Vakarų koalicija Sirijoje nenori ir Rusija – ir tai ji aiškiai pademonstravo nesiimdama jokių atsakomųjų veiksmų.

Pats Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimas, anot M. Laurinavičiaus, niekada nebuvo nei JAV, nei apskritai Vakarų taikinys.

Pasak pašnekovo, rusai tikrai buvo informuoti apie taikinius ir būtent todėl atakuotose laboratorijoje niekas iš esmės nenukentėjo, tiesiog buvo sugriauti pastatai.

„Jie buvo evakuoti dar prieš dvi dienas būtent dėl to, kad rusai buvo informuoti, į ką bus taikytasi. Ir tai visiškai natūralu, nes konflikto su Rusija Sirijoje nenori nei JAV, nei JK, nei Prancūzija. Tiesą sakant, konflikto su šita Vakarų koalicija Sirijoje nenori ir Rusija – ir tai ji aiškiai pademonstravo nesiimdama jokių atsakomųjų veiksmų“, – sako M. Laurinavičius.

Primename, kad Rusija grasino, jog ji numušinės Vakarų koalicijos raketas. Tačiau po amerikiečių, britų ir prancūzų atakų paskelbė, kad Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos raketų smūgiams atremti, tačiau esą jų daug numušė sirų pajėgos.

M. Laurinavičiaus manymu, šiam kartui tai greičiausiai viskas – daugiau atakų nebus: „Tikslą, kuris buvo iškeltas šiam kariniam smūgiui, Vakarai pasiekė. Nors palikta naujų atakų galimybė, bet jei B. al-Assado režimas nesiims kažkokių ypatingų veiksmų ir vėl nenaudos cheminio ginklo, manau, tuo ir baigsis. Kalbant apie eskalaciją, apie ką daugiausia ir kalbama, manau, nieko daugiau irgi nebus.“

Visą interviu žiūrėkite laidos „Labas rytas, Lietuva“ ištraukoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei tikslas buvo pravalyt karinius sandėlius, priverst sąjungininkus pirkt iš JAV naujus ginklus. tai tikslas pasiektas... bet - juk tai Sirijos gerbūvio ir gyvybių sąskaita!

išvada

išvada portretas
Galit leisti kiek norit tų pasenusių raketų, kurias sirai su ragatkėmis numušinėja. O karas Sirijoje jau prakištas ir jankių šiknalaižiams pareina galas. Daug triukšmo dėl nieko. Gaila tik, kad nenuleido kokios geldos į dugną. Būtų daug gedulingos muzikos , kolonijinių marionečių, panašių į Lietuvą, raudojimų ir šviežio maisto krabams......

KOKS TIKSLAS PASIEKTAS ???????

KOKS  TIKSLAS  PASIEKTAS  ??????? portretas
tu laurinavycini anALlitike .......atplauke jankiai su baisinia armada , reke -gazdino seilem taskesi .. paleido 103 ,,tomohawkus,,,is kuriu 71 numuse Sirijos kariskiai su pasenusia pries 30 metu is rusu pirkta priesraketines gynybos technika ,suzeide 3 zmones Sirija y smugy neatsake nenorejo nuskandint jankiu geldas..... dabar Trumpas asilas giriasi pries pasauly kad ,,,,,misija,, yvygde ... kaip sake klasikas ,,,geda dziunglems ,,, nuo tokiu jankisku ,,,misiju,,,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių