Quantcast

M. Barnier sutiktų neilgam pratęsti „Brexit“ derybas

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) sekmadienį suteikė galimybę neilgam, „iki lapkričio vidurio“, pratęsti derybas dėl susitarimo su Londonu.

Didžioji Britanija iš bloko turi išstoti kovo 30 dieną, bet abi šalys „skyrybų“ susitarimą nori sudaryti iki spalio 18-19 dienomis įvyksiančio ES viršūnių susitikimo, kad jų parlamentai turėtų laiko jį patvirtinti.

„Jei atsižvelgtume į laiką, kurio britų parlamentui ir, taip pat, Europos Parlamentui reikia išstojimo susitarimui ratifikuoti, tuomet turėtume užbaigti derybas iki lapkričio vidurio. Tai įmanoma“, – laikraščio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sekmadienio numeriui sakė M. Barnier.

„Daugiau laiko mums nereikia. Mums reikia politinių sprendimų“, – sakė jis.

Tačiau šiuo metu derybos yra įstrigusios dėl svarbių klausimų, įskaitant būsimus prekybinius santykius ir tai, kaip išvengti „kietos“ sienos tarp ES narės Airijos ir britų provincijos Šiaurės Airijos.

Atsižvelgdamos į aklavietę abi šalys ėmė svarstyti diskusijų pratęsimo idėją.

Britanijos „Brexit“ ministras Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) trečiadienį sakė, kad esama „veikimo laisvės“ praleisti susitarimo sudarymo terminą prieš spalio viršūnių susitikimą.

Tuo tarpu ES siekia suteikti Britanijai pereinamąjį laikotarpį iki 2020 metų pabaigos, kad verslas ir kiti veikėjai turėtų laiko prisitaikyti prie ateities po „Brexit“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių