Quantcast

M. Barnier: ES pasirengusi su Didžiąja Britanija sudaryti beprecedentį susitarimą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pasiryžusi po „Brexit“ su Didžiąja Britanija sudaryti „ambicingą“ susitarimą, kuris gerokai pranoktų visus susitarimus, kuriuos Bendrija anksčiau buvo sudariusi su kitomis šalimis, trečiadienį tikino ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

„Esame pasiruošę pasiūlyti tokią partnerystę, kokios iki šiol dar nėra buvę su jokia kita trečiąja šalimi“, - viešėdamas Berlyne, kur susitiko su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu, sakė M. Barnier.

Į tokį susitarimą galėtų įeiti „ambicingas laisvosios prekybos susitarimas“ ir bendradarbiavimas aviacijos, saugumo ir užsienio politikos srityse.

Tačiau M. Barnier įspėjo, kad bet koks naujas susitarimas turėtų gerbti keturis ES bendrosios rinkos „ramsčius“: laisvą žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimą.

„Bendroji rinka yra bendroji rinka“, - pridūrė M. Barnier.

Iki oficialaus Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos likus vos septyniems mėnesiams, Briuselio ir Londono derybos dėl išstojimo sąlygų yra įstrigusios.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos finansų ministras Philipas Hammondas įspėjo, kad be galutinio susitarimo pasibaigęs „Brexit“ gali turėti „rimtų fiskalinių pasekmių“ šalies produktyvumui ir galimybei skolintis.

Premjerė Theresa May vėliau pamėgino nuraminti nuogąstaujančius dėl blogiausio galimo scenarijaus, sakydama, kad „Brexit“ be susitarimo „nebūtų pasivaikščiojimas parke, bet nebūtų ir pasaulio pabaiga“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių