Quantcast

Po „Brexit“ referendumo mažumos baiminasi rasistinių išpuolių

  • Teksto dydis:

Londone įsikūrusio lenkų bendruomenės centro, ant kurio durų tebesimatė geltonų dažų likučiai, darbuotojai sakė bijantys rasistinių išpuolių, prasidėjusių po referendumo dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos, nors premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) tokius incidentus pasmerkė, kalbėdamas parlamente.

„Nuotaika – pasišlykštėjimo ir baimės mišinys. Per visą laiką, kol dirbome šiame centre nuo 1962 metų, niekada nebuvome susidūrę su jokiu rasizmu“, – naujienų agentūrai AFP sakė galerijos, įsikūrusios Lenkų visuomenės ir kultūros centro (POSK) pastate Hamersmito rajone, direktorė Joanna Ciechanowska (Joana Cehanovska).

„Tai labai neramina. Kai kurie draugai pasakoja, kad važiuojant traukiniu greta esantis žmogus staiga pasako: „Keliaukit namo ir kraukitės lagaminus“, – pasakojo ji.

J.Ciechanowska kaltino audringą kampaniją prieš referendumą, smarkiai padidinusią įtampą Britanijos visuomenėje.

„Jeigu kas nors turėjo siaubingo elgesio krislą, visa tai privertė iškilti jį į paviršių“, – sakė ji.

Pasak bendruomenės centro sekretorės, ant įstaigos durų buvo užrašyta „Eikit po velnių – nešdinkitės“.

Po to incidento lenkų bendruomenės centro priimamajame buvo palikta keliolika gėlių puokščių su geros valios palinkėjimais.

„Mes, britai, esame labai dėkingi, kad kovojote kartu su mumis per (Antrąjį pasaulinį) karą, taip pat už milžinišką jūsų indėlį mūsų visuomenei – mes jus mylime“, – rašoma vienoje žinutėje.

„Atrodo, kad referendumo rezultatai kai kurių buvo suprasti kaip licencija reikšti savo rasizmą ir ksenofobiją – tai išties šiurpu“, – sakoma kitoje.

D.Cameronas vėliau pasmerkė virtinę „pasibjaurėtinų“ rasistinių incidentų, apie kuriuos buvo paskelbta po to, kai Britanijos rinkėjai praeitą ketvirtadienį nubalsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Per kelias pastarąsias dienas matėme pasibjaurėtiną grafitį, išpieštą ant lenkų bendruomenės centro, stebėjome, kaip žodžiais įžeidinėjami asmenys – dėl to, kad jie yra etninių mažumų nariai“, – sakė premjeras, kuris po referendumo apsisprendė atsistatydinti.

„Atminkime, kad tie žmonės atvyko čia ir atliko nuostabų indėlį mūsų šalyje, – pabrėžė D.Cameronas. – Nepalaikysime nusikaltimų iš neapykantos arba tokio pobūdžio išpuolių – jie privalo būti išrauti.“

Lenkijos ambasada Londone anksčiau paskelbė esanti „sukrėsta ir giliai susirūpinusi“ dėl išpuolių, nukreiptų prieš lenkų bendruomenę.

Be kita ko, lenkų bendruomenės nariams Hantingtono miestelyje netoli Kembridžo šeštadienį buvo išdalytos laminuotos kortelės su užrašu „Pasitraukime iš ES – nebebus veltėdžių lenkų“.

„Mes ... vertiname tai rimtai, nes tai yra neapykantos nusikaltimas“, – sakė Kembridžšyro policijos atstovas Nickas Percivalis (Nikas Persivalis).

Taip pat buvo užfiksuota incidentų socialiniuose tinkluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių