Quantcast

Londonas ir Briuselis suderino deklaraciją dėl ryšių po „Brexit“

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį pranešė, kad Europos Sąjunga ir Didžioji Britanija suderino politinę deklaraciją dėl jų ateities ryšių po „Brexit“.

Deklaracijos projektą techniniu lygiu suderino derybininkai, ketvirtadienį jam pritarė Europos Komisija, prižiūrinti „Brexit“ derybas.

D. Tusko žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ sakoma, kad „(Europos) Komisijos pirmininkas mane informavo, jog tai buvo suderinta derybininkų lygiu ir iš principo sutarta politiniu lygiu“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pridūrė išsiuntęs politinės deklaracijos projektą kitoms 27 ES narėms.

Pasak D. Tusko, dokumentui dar bus reikalingas „lyderių pritarimas“.

„Deklaracijoje nustatomi parametrai ambicingai, plačiai, nuodugniai ir lanksčiai partnerystei prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo“ bei kitose srityse, sakoma dokumento kopijoje, kurią matė naujienų agentūra AFP.

Kitos sritys apima įstatymo priežiūrą, baudžiamąjį teisingumą, užsienio politiką, saugumą, gynybą ir platesnį bendradarbiavimą.

Atnaujintame pranešime apie išstojimo susitarimą abi šalys sutiko pratęsti pereinamąjį periodą po „Brexit“ nuo 2020 metų gruodžio 31-osios laikotarpiui „iki vienų ar dvejų metų“.

Pereinamasis laikotarpis yra skirtas tam, kad vyriausybės ir kompanijos turėtų laiko prisitaikyti prie naujų santykių po daugiau kaip keturis dešimtmečius palaikytų glaudžių ryšių.

Londonui ir Briuseliui suderinus politinį susitarimą dėl ateities ryšių, Didžiosios Britanijos parlamentas nurodė, kad ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) ketvirtadienį paskelbs „nepaprastąjį pareiškimą“ įstatymų leidėjams.

ES lyderiai ketina sekmadienį susitikti Briuselyje ir pasirašyti politinę deklaraciją bei atskirą didesnės apimties „Brexit“ susitarimą.

Visų 28 ES šalių atstovai penktadienį turi susitikti parengti viršūnių susitikimo, laikomo lemiamu „Brexit“ proceso momentu.

Britanija bus pirmoji šalis, išstojusi iš ES. Tai ji turi padaryti kovo 29 dieną, tačiau artimiausiomis savaitėmis turi būti pasiektas „Brexit“ susitarimas, kad liktų pakankamai laiko Europos Parlamentui ir britų parlamentui jį patvirtinti.

Ketvirtadienį Th. May turi susitikti su šį pusmetį ES pirmininkaujančios Austrijos kancleriu Sebastianu Kurzu (Sebastianu Kurcu). Šeštadienį Th. May turi vėl nuvykti į Briuselį tolesnėms deryboms viršūnių susitikimo išvakarėse.

JK ir ES praėjusią savaitę susitarė dėl 585 puslapių dokumento, kuriuo nustatomos Britanijos išstojimo sąlygos.

Tačiau „Brexit“ derybose dar neišspręsti žvejybos teisių ir britų teritorijos Gibraltaro likimo klausimai, ketvirtadienį sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

„Galiu patvirtinti, kad ir Gibraltaras, ir žvejyba yra temos, kurias dar reikia spręsti ir išspręsti“, – trumpoje spaudos konferencijoje Briuselyje sakė M. Schinas.

S. Kurzas naujienų agentūrai „Austria Press Agency“ sakė, kad jo kelionės į Londoną tikslas yra padėti Th. May telkti paramą susitarimui, kuris susiduria su prieštaravimais britų parlamente.

Kancleris, kurio žodžiai buvo cituojami ketvirtadienį, taip pat išreiškė viltį, kad pamatys „realistišką vaizdą“ dėl Th. May galimybių užsitikrinti daugumos paramą projektui.


Šiame straipsnyje: BrexitESDidžioji Britanija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių