Quantcast

Lietuvos politikai nerimauja dėl D. Trumpo kalbų

  • Teksto dydis:

Lietuvos politikai neslepia nerimo dėl respublikonų rinkimų kampanijos į Jungtinių Valstijų prezidentus favorito Donaldo Trumpo kalbų, bet dalį jų nurašo populistinei priešrinkiminei retorikai.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka sako, kad išrinktas į Baltuosius rūmus D.Trumpas pradėtų kalbėti „180 laipsnių kitaip“.

„Rinkiminėje kampanijoje bet kurioj valstybėje, pasirodo ir Amerikoje, galima naudotis populistine korta. Anksčiau rinkiminėse kampanijose JAV aš nepastebėdavau gilaus populizmo, o dabar žmogus atėjo milijardierius, naudoja ir pinigus, ir retoriką, o pasaulyje matyti, kad populistinių, nacionalistinių partijų daugėja, tai aš manau, tai, ką pretendentas D.Trumpas kalba, yra priešrinkiminis populizmas“, – BNS sakė B.Juodka.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas pažymi, kad D.Trumpo pasisakymai – prieštaringi, o didžiausią pavojų keltų Amerikos izoliacionizmas.

„D.Trumpo pasisakymai labai prieštaringi, vienoj vietoj sako vieną, kitoj – kitą. Aišku, yra daug nerimą keliančių ženklų. Jei D.Trumpui tapus prezidentu, nors aš tuo netikiu, Amerika izoliuosis, Europai tai nėra gerai. Klausimas mūsų aspektu, Europos aspektu – arba čia Amerikos daugiau ir saugumo daugiau, o jei jos mažiau, ir grėsmių iš karto padaugėja. Mūsų interesas, aišku, turėti aktyvią Ameriką, su pozityvia NATO ir Europos politika“, – BNS sakė G.Kirkilas.

„Bet reikalas tas, kad ką sako politikai, šiuo atveju D.Trumpas politinėje kampanijoje, dar ne viskas. Greičiausiai net jei jis taptų prezidentu, Amerika yra instituciškai labai stipri šalis, ne taip lengva tą politiką pakeisti“, – pridūrė Europos reikalų komiteto vadovas.

D.Trumpas šią savaitę pažadėjo iš esmės pertvarkyti šalies užsienio politiką, kuri būtų grindžiama principu „pirmiausia  Amerika“, o sąjungininkai būtų spaudžiami sąžininga galimi prisidėti prie bendrų pastangų.

Savo svarbioje kalboje užsienio politikos tema, kurioje stigo konkrečių detalių, D.Trumpas  perspėjo, kad Europos ir Azijos šalims gali tekti pačioms rūpintis savo gynyba.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako nenorintis komentuoti JAV vidaus politikos aspektų, tik pripažįsta – joje „labai daug emocijų, lozungų“.

„Reikia suprasti, kad ateina dirbti komanda, ten daug tęstinumo elementų paprastai būna. Nereikia spręsti pagal rinkimų kampanijos nuotaikas apie visą tą situaciją. Bet daug pasisakymų keistų yra“, – apie D.Trumpo pareiškimus BNS sakė L.Linkevičius.

Tuo tarpu užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis, nekomentuodamas konkrečių politinių kampanijų, visgi sako pastebintis ir visuomenės JAV nuomonės pokyčio tendenciją.

„Matosi pačios rinkiminės kampanijos metu, kad JAV žmonės didele dalimi nori galvoti apie tai, kas dedasi viduje, apie gerovę, kas natūralu, bet vis dėlto gali būti taip, kad dalis jų pamirš pasaulines vertybes, kur JAV dirbo visą laiką. Čia yra nuogąstavimas ir noras, kad ta tendencija, kad jos taip ryškiai nebūtų, ir JAV vaidmuo būtų didelis tiek NATO, tiek kituose formatuose“, – BNS sakė viceministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad ir Europos Sąjunga (ES) nepadarė visko, siekdama išlaikyti glaudžius euroatlantinius santykius.

„Kalbant apie amerikietišką pusę, Lietuvos interesas yra, kad transatlantiniai santykiai vystytųsi, kita vertus, reikia pasakyti, kad ne viskas padaryta ir iš ES pusės, jos šalių visuomenių pusės, nes nuomonė ir iš Europos pusės dažnai apie transatlantinį bendradarbiavimą ir jo reikšmę nėra visada labai gera. Nepadaryti ir savo darbai. Bet tas euroskeptiškumas ar skeptiškumas globalaus lyderio atžvilgiu, norėtumėm, kad jo nebūtų, o su dabartinėm tendencijom matome, kad gali būti tam tikras iššūkis“, – kalbėjo viceministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Juokinga skaityti ta "mes turime buti laisvi ir nepriklausomi nuo kitu valstybiu diktato". Kad taip butu,turime buti ne tokie skurdziai,kaip dabar, be to, esame per maza valstybe,kad nepriklausytume nuo niekieno. Raso zmogelis,kad tik rasytu,o realios situacijos ar nemato ar nenori matyti. Greiciausiai nieko nesusigaudo siandienos realijose. Mes ne Amerika ir ne Vokietija,mes nori-nenori turesime priklausyti ir nuo kitu valstybiu,nes pasaulis labai susijes ir,kaip sakoma, vienas lauke ne karys.

Arvys

Arvys portretas
Ei,kacapu isperos,nedziugaukit,amerik8eciai niekada nebus jusu ruskyno draugais,galite tai pamirsti.Jusu utelynas is viso neturi draugu,o tik ju nekenciancias kaimynes

Linkejimai

Linkejimai portretas
Haha, labai gerai, ka apsisykot?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių