Quantcast

Lenkijos prezidentas: V. Putino pareiškimai – ritualinio pobūdžio

Lenkijai svarbu, kad liepą Varšuvoje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas išspręstų iššūkius saugumui Aljanso rytuose ir pietuose, pareiškė prezidentas Andrzejus Duda po susitikimo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu. Aljanso vadovas rengiantis viršūnių susitikimui atvyko į Varšuvą dviejų dienų vizito.

Varšuva, atrodo, pasiekė, kad ne tik Baltijos valstybėse, bet Lenkijoje būtų dislokuotas mažiausiai vienas Aljanso batalionas.

„Norime, kad ne tik Lenkija būtų NATO, bet ir NATO būtų Lenkijoje“, – sako A. Duda.

Konkretūs skaičiai paaiškės po NATO viršūnių susitikimo, bet Aljanso vadovas užtikrina: „Noriu aiškiai pasakyti. Po Varšuvos susitikimo Lenkijoje bus daugiau NATO pajėgų, tai bus aiškus signalas galimam užpuolikui, kad Lenkijos puolimas bus laikomas viso Aljanso puolimu. Mes stengsimės padėti užtikrinti stabilumą ir už Aljanso sienų – remsime tokias partneres, kaip Ukraina, Gruzija, Moldova.“

Tai – signalas ir Baltijos šalims. Prezidentas A. Duda pareiškė, kad šalys narės tebederina susitarimų detales, taip pat ir dėl rytinio Aljanso flango stiprinimo. Kaip viršūnių susitikimo šeimininkui, jam svarbu, kad būtų atsakyta į visus šių dienų iššūkius. Svarbiausi – Lenkijos ir Baltijos valstybių saugumas ir pietinio flango stabilumas.

Po to, kai Rumunijoje pradėjo veikti priešraketinio skydo bazė, o Lenkijoje pradėta statyti, Vladimiras Putinas pareiškė, kad šios šalys dar vakar nežinojo, ką reiškia būti Rusijos taikiniu. Reporteriai klausė, ką apie tokį pareiškimą mano NATO ir Lenkijos vadovai.

„Šis prezidento V. Putino pareiškimas – ritualinio pobūdžio. Bet iš tikrųjų, tai bazės – jokia naujiena, apie jas buvo paskelbta prieš kelerius metus, o svarbiausia, ir tai pabrėžia generalinis sekretorius, tai – gynybos stiprinimas, ne agresija“, – teigia Lenkijos prezidentas.

Prezidentas A. Duda taip pat pabrėžia, kad kitą savaitę Lenkijoje prasidedančios NATO pratybos „Anakonda“ taip pat skirtos gynybai stiprinti. Pasak NATO generalinis sekretoriaus, Aljanso pratybos paprastai vyksta skaidriai ir pagal aiškų planą, todėl niekam neturėtų kelti nerimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių