Quantcast

Lenkijos premjeras gina ES piktinančias reformas

  • Teksto dydis:

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) trečiadienį skeptiškai nusiteikusių Europos Parlamento narių akivaizdoje gynė Varšuvos priimtas kontroversiškas teismų sistemos reformas ir tvirtino, kad jo vyriausybė turi teisę iš pagrindų pakeisti tvarką.

Lenkijos vyriausybės lyderis į europarlamentarus kreipėsi tą pačią dieną, kai jo šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininkė, nepaisydama įsakymo trauktis į pensiją dėl išvakarėse įsigaliojusių reformų, pagal kurias buvo sumažintas teisėjų pensinis amžius, pasirodė darbe.

„Vienybė įvairovėje, mūsų ES šūkis, nėra tušti“ žodžiai, teigė M. Morawieckis. Pasak jo, Bendrijoje būtina gerbti „nacionalinį savitumą“.

„Kiekviena Europos Sąjungos šalis turi teisę vystyti savo teismų sistemą pagal savo tradicijas“, – pareiškė premjeras Europos Parlamente rytiniame Prancūzijos Strasbūro mieste.

Lenkijos prezidentūra antradienį paskelbė, kad šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininkė liepos 4 dieną išeina į pensiją.

Lenkų teisėjų poziciją remianti Europos Sąjunga pirmadienį pradėjo teisinę procedūrą prieš Lenkiją dėl Aukščiausiojo Teismo reformų, kurias kritikai vadina prieštaraujančiomis konstitucijai.

Europos Komisija, bloko įtakinga vykdomosios valdžios institucija, pareiškė, kad sprendimas įstatymu sumažinti Aukščiausiojo Teismo pensinį amžių nuo 70 iki 65 metų pakirstų teismų nepriklausomumo principą ir pažeistų Lenkijos įsipareigojimus, numatytus ES teisės aktuose.

Naujas pensinis amžius, įvestas valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybės, įsigaliojo antradienį, taigi, daugiau nei trečdaliui dabartinių Aukščiausiojo Teismo teisėjų gali tekti atsistatydinti.

M. Morawieckis trečiadienį neigė, kad ES susiduria su nepageidaujama populistų banga, ir tvirtino, kad piliečiai nesutinka su tolesne Europos integracija.

„Jei norite, galite tai vadinti populizmu, tačiau galiausiai turime atsakyti į mūsų piliečių užduodamus klausimus“, – sakė Lenkijos premjeras.

„Europa patiria demokratinį švietimą“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

briuselio

briuselio portretas
pidarai tegil uzsiciaupia ir negroja pagal masonu dudele.....valio lenkams tai pvz. visiems

...

... portretas
Na, taip: „Kiekviena Europos Sąjungos šalis turi teisę vystyti savo teismų sistemą pagal savo tradicijas“, bet - juk teismų mafijai (kas ji tokia?) tai netinka, ji siekia NEBAUDŽIAMO pasaulinio viešpatavimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių