Quantcast

Lenkijoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves gedėti nužudyto Gdansko mero

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių visoje Lenkijoje pirmadienio vakarą išėjo į gatves pagarbos Gdansko miesto centristinių pažiūrų merui, mirtinai subadytam per savaitgalį vykusį didelį labdaros renginį.

Į krūtinę ir pilvą peiliu sunkiai sužalotas meras Pawelas Adamowiczius (Pavelas Adamovičius) mirė pirmadienio popietę, gydytojams nepavykus išgelbėti jo gyvybės.

"Nepaisant visų mūsų pastangų, nesugebėjome jo išgelbėti", – lenkų žiniasklaidai sakė Gdansko universitetinės ligoninės vedėjas Tomaszas Stefaniakas (Tomašas Stefaniakas).

Naujienų agentūra PAP pranešė, kad keliolikoje Lenkijos miestų buvo surengtos gedulo eitynes.

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Gdansko uostamiestyje, kuriam P. Adamowiczius vadovavo du dešimtmečius. Daugelis dalyvių nešė žvakes arba miesto vėliavas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas atskrido į savo gimtąjį miestą dalyvauti eitynėse už savo draugo ir buvusio politinio sąjungininko atminimą.

Scanpix nuotr.

Kreipdamasis į P. Adamowiczių jis sakė: "Visada buvai, kur reikėdavo parodyti gerą ir drąsų veidą bei stoti prieš blogį."

Dar tūkstančiai dalyvavo gedulingame budėjime sostinėje Varšuvoje, kurios meras Rafalas Trzaskowskis (Rafalas Tšaskovskis) kreipėsi į minią po transparantu su užrašu "Sustabdykite neapykantą!"

Sekmadienį vakare įvykdytas išpuolis prieš P. Adamowiczių, garsėjusį liberaliomis pažiūromis ir oponavimu dabartinei valdančiajai dešiniajai partijai "Įstatymas ir teisingumas" (PiS), sukrėtė šalį.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pagerbė "didį politiką" ir paskelbė nacionalinį gedulą P. Adamowicziaus laidotuvių, kurių data dar nepaskelbta, dieną.

Scanpix nuotr.

Europos Parlamentas nužudytą lenkų politiką pagerbė tylos minute.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) išreiškė "didelį liūdesį" per "Twitter" paskelbtoje žinutėje ir perdavė "giliausią užuojautą" savo institucijos vardu.

"Sudie, Pawelai, mes tave prisiminsime", – per tviterį parašė Lechas Walesa (Lechas Valensa), legendinis Lenkijos antikomunistinio judėjimo lyderis, taip pat gimęs Gdanske ir ten pradėjęs politinę veiklą.

Politikas apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku buvo subadytas peiliu per kasmetinės lėšų rinkimo akcijos, organizuotos svarbiausios šalies labdaros organizacijos – Didžiojo šventinės pagalbos koncerto (WOSP), finalą.

Gydytojai, kovoję operacinėje dėl 53 metų P. Adamowicziaus gyvybės, sakė, kad pacientui buvo sunkiai sužeista širdis, diafragma ir pilvo ertmės organai.

Incidento vaizdo įrašuose matyti, kaip užpuolikas, anot policijos, turėjęs žiniasklaidos darbuotojo kortelę, įsiveržė ant scenos ir puolė P. Adamowiczių, kai šis kartu su kitais stovėjo mojuodamas šaltosiomis ugnelėmis renginiui baigiantis.

Keliskart smogęs merui peiliu vyras atsigręžė į minią ir triumfuodamas iškėlė rankas, bet apsaugininkai greitai jį parbloškė ant žemės ir suėmė.

"Smurto spiralė"

Greitosios pagalbos medikai gaivino P. Adamowiczių scenoje ir skubiai išvežė jį į ligoninę.

Gdansko gyventojai užplūdo kraujo donorystės centrus, paskelbus, kad P. Adamowicziui buvo perpilta 15 litrų kraujo ir kad jam reikia daugiau retos O Rh- grupės kraujo.

"Labai jo pasigesime", – naujienų agentūrai AFP sakė 35 metų mokytoja Agnieszka Naruszewicz (Agneška Naruševič). Pasak jos, velionis meras buvo "malonus, draugiškas, besišypsantis" žmogus.

"Ši smurto spiralė Lenkijoje nuėjo per toli", – pridūrė Gdansko gyventoja.

"Sukrečia, kad kažkas panašaus galėjo nutikti Gdanske", – AFP sakė kitas šio miesto gyventojas, 45 metų biuro darbuotojas Maciejus Szczepanskis (Macejus Ščepanskis).

Prokurorai 27 metų suimtajam pateikė kaltinimus nužudymu. Pasak jų, vyras neprisipažino įvykdęs nusikaltimą, bet bus atliktas psichologinis įvertinimas, iškilus "abejonių dėl jo sveiko proto". Jeigu kaltinamasis būtų nuteistas, jam gali būti skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Atakos vaizdo įraše, paskelbtame per „YouTube“, matyti, kad mikrofoną sugriebęs užpuolikas nuo scenos šaukė buvęs be kaltės įkalintas, kai šaliai vadovavo liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė Gdansko meras, vyriausybė. Jis tvirtino, kad patyrė kankinimų.

„Štai kodėl Adamowiczius mirs“, – pridūrė jis.

Vienas įvykio liudininkas sakė televizijai TVN, kad vyras atrodė „džiūgaujantis dėl to, ką padarė“.

Du dešimtmečiai mero poste

P. Adamowiczius Gdansko mero poste dirbo du dešimtmečius – nuo 1998 metų. Šis apie pusę milijono gyventojų turintis miestas 9-ame dešimtmetyje tapo Lenkijos antikomunistinio "Solidarumo" judėjimo lopšiu.

Pawelas Adamowiczius / Scanpix nuotr.

Jo perrinkimą 2018 metų savivaldos rinkimuose palaikė opozicinė „Pilietinė platforma“(PO), arši valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) varžovė. P. Adamowiczius tąsyk surinko 64 proc. balsų.

P. Adamowiczius buvo laikomas progresyvių pažiūrų veikėju ir pasisakydavo už LGBT bendruomenės teises bei mažumų toleranciją. Be to, jis demonstravo solidarumą su žydų bendruomene, kai praeitais metais buvo išdaužyti miesto sinagogos langai, ir griežtai pasmerkė šį vandalizmo atvejį.

Nuo atėjimo į valdžią 2015 metais PiS nuolat kaltino PO politikus dėl daugybės dalykų – nuo sukčiavimo pridėtinės vertės mokesčiais iki prezidentinio lėktuvo katastrofos Rusijoje 2010 metais, per kurią žuvo tuometinis prezidentas ir PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačinskio) brolis dvynys Lechas Kaczynskis (Lechas Kačinskis).

Kaip praneša lenkų teisėsauga, įtariamasis buvo nuteistas kalėti ilgiau kaip penkerius metus už keturis ginkluotus bankų apiplėšimus Gdanske.

Pranešimuose sakoma, kad atliekant bausmę jo psichikos būklė smarkiai pablogėjo.

Policija aiškinasi, kaip užpuolikas galėjo praeiti apsaugą ir pasiekti sceną).

„Žinome, kad jis naudojosi atpažinimo kortele su užrašu „Žiniasklaida“, – žurnalistams sakė vietos policijos atstovė Joanna Kowalik-Kosinska (Joana Kovalik-Kosinska. – Dabar turime nustatyti, kaip ji buvo gauta – ar akreditacija buvo suteikta jo vardu ir ar jis iš tikrųjų turėjo teisę būti ten tuo metu?“

Tokie išpuoliai Lenkijoje yra reti. Per panašų incidentą 2010 metais ginkluotas užpuolikas nušovė vieną PiS regioninės būstinės darbuotoją ir dar vieną subadė peiliu. Pastarasis išgyveno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių