Quantcast

Lenkijoje paskirtas finansų superministras

  • Teksto dydis:

Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) trečiadienį paskyrė įtakingą plėtros ministrą Mateuszą Morawieckį (Mateušą Moraveckį) Finansų ministerijos vadovu, pertvarkiusi savo prieštaringai vertinamą dešiniojo sparno vyriausybę.

Lenkijos žiniasklaida šį valdančiųjų plačiai išgirtą žingsnį traktuoja kaip superministro pareigybės sukūrimą.

Premjerė, priklausanti valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), taip pat pranešė, kad paskyrė gerbiamą buvusį bankininką 48 metų M. Morawieckį vadovauti naujai įkurtam vyriausybės Ekonomikos komitetui, kuris bus atsakingas už populistinės B. Szydlo administracijos dosnius valstybės išlaidų planus.

Premjerė sakė, kad postą paliekančiam finansų ministrui Pawelui Szalamachai (Pavelui Šalamachai) bus patikėtos kitos atsakingos pareigos, tačiau kokios – nenurodė.

„Jis (M. Morawieckis) yra Atsakingos plėtros plano autorius, jis koordinuos Komiteto darbą“, – sakė B. Szydlo žurnalistams Varšuvoje.

„Atsižvelgiant į šias struktūrines permainas (Ekonomikos komiteto įkūrimą), ministras M. Morawieckis taip pat užims finansų ministro postą“, – nurodė premjerė.

PiS laimėjo pernai spalį vykusius parlamento rinkimus, žadėdama smarkiai padidinti išlaidas socialinei apsaugai, įskaitant pažadą šeimoms kas mėnesį mokėti po 500 zlotų už kiekvieną vaiką.

Tai pakurstė būgštavimus, kad šių pažadų įgyvendinimas gali smarkiai padidinti gana nedidelę Lenkijos valstybės skolą.

Lenkijos vyriausybė prognozuoja, kad ateinančiais metais biudžeto deficitas sudarys 2,9 proc. šalies BVP ir sieks 59,3 mlrd. zlotų (13,8 mlrd. eurų). Šis skaičius yra maždaug 5 mlrd. zlotų didesnis nei 2016 metais.

Vyriausybė taip pat sumažino ūkio prieaugio prognozę ateinantiems metams nuo 3,9 iki 3,6 proc., o metinė infliacija kitąmet turėtų padidėti iki 1,3 procento.

Tarptautinis valiutos fondas liepą perspėjo, kad didesnės Lenkijos valdžios išlaidos padidins „biudžeto deficitą iki 2,8 proc. 2016 metais, o 2017-aisiais jis viršys 3 proc.“, palyginti su 2,6 proc. deficitu 2015 metais. Tuo tarpu planuojama finansinė konsolidacija bus pasiekta 2018 metais, nurodė TVF.

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s“ rugpjūtį įspėjo, kad šalyje gilėjanti konstitucinė krizė gali pakenkti investicijoms ir paveikti Lenkijos kredito reitingus.

„Moody’s“ konkrečiai paminėjo prokurorų pradėtą tyrimą dėl Konstitucinio Tribunolo pirmininko ir B. Szydlo vyriausybės atsisakymo pripažinti aukščiausios teismo institucijos sprendimus.

Konstitucinė „krizė, regis, jau padarė poveikį“, nurodė „Moody’s“ ir pažymėjo, kad 2016 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, „realiosios investicijos sumažėjo 2,2 procento“.

Sausį tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ pablogino Lenkijos ilgalaikio skolinimosi reitingą viena padala iki BBB+, argumentuodama, kad PiS vyriausybės veiksmai „silpnina institucijas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių