Quantcast

Lenkijoje įtūžę protestuotojai šturmavo rinkimų komisijos būstinę

  • Teksto dydis:

Dešimtys protestuotojų ketvirtadienio vakarą įsiveržė į Lenkijos valstybinės rinkimų komisijos (PKW) būstinę ir užėmė tą pastatą, įtūžę dėl vėluojančio balsų skaičiavimo po praeitą savaitgalį įvykusių savivaldos ir regionų valdžios rinkimų.

Dauguma demonstrantų buvo nacionalistinės opozicinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) šalininkai. Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad ši partija laimėjo vietos valdžios rinkimus.

Protestuotojai sakė norintys, kad PKW nariai atsistatydintų dėl kompiuterių sistemos gedimų, trukdančių suskaičiuoti sekmadienį vykusių rinkimų rezultatus.

Kaip praneša naujienų televizija TVN24, penktadienį po vidurnakčio dalis protestuotojų paliko komisijos būstinę, o vėliau policija išvedė kitus ten buvusius asmenis. Nurodoma, kad pareigūnai sulaikė 12 protestuotojų, įtariamų neteisėtu įsibrovimu, už kurį gresia iki vienerių metų laisvės atėmimas.

Prokurorai jau pradėjo tyrimą dėl įtariamos kibernetinės atakos prieš komisijos tinklalapį, o vienas aukšto rango pareigūnas atsistatydino dėl nesklandumų, vilkinančių balsų skaičiavimo rezultatų paskelbimą.

Varšuvos prokuratūros atstovas Przemyslawas Nowakas (Pšemyslavas Novakas) sakė, kad preliminarūs įrodymai byloja, jog kompiuteriniai įsilaužėliai sugebėjo atakuoti PKW tinklalapį, bet ne balsų skaičiavimo sistemą. Dėl su ta ataka nesusijusių kompiuterinės sistemos gedimų kai kuriose apylinkėse balsus teko skaičiuoti rankiniu būdu, todėl galutiniai rezultatai vėluoja.

PKW vadovas Kazimierzas Czaplickis (Kazimežas Čapkickis) atsistatydino dėl užsitęsusio balsų skaičiavimo. Jis pasitrauks iš pareigų gruodžio 1 dieną, kai įvyks antrasis rinkimų ratas, varžantis dėl kai kurių merų postų.

PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) ragino partijos šalininkus dalyvauti antrajame rinkimų rate lapkričio 30 dieną, nors esama „problemų dėl jų patikimumo“. Jis taip pat tvirtino, kad turėtų būti skelbiami pakartotiniai rinkimai – kad ir kokie būtų balsų skaičiavimo galutiniai rezultatai.

„Net jeigu paaiškėtų, kad PiS laimėjo rinkimus, manome, kad jie turi būti pakartoti, – sakė J.Kaczynskis. – Negaliojančių balsalapių skaičius ir pranešimų apie įvairius balsavimo proceso pažeidimus toks didelis, jog negalime susitaikyti su tokia padėtimi.“

Vėliau ketvirtadienį PiS lyderis paragino valdančiosios partijos „Pilietinės platforma“ premjerę Ewą Kopacz (Evą Kopač) išsakyti savo poziciją dėl vietos valdžios rinkimų problemų. Faktas, kad rinkimų rezultatai dar nėra aiškūs, byloja apie valstybės ir demokratijos krizę, teigė J.Kaczynskis.

„Raginu premjerę pasisakyti kaip vyriausybės vadovę ir valdančiosios partijos lyderė“, – PiS lyderis ketvirtadienį sakė per vieną susitikimą su rinkėjais.

„Nutiko kažkas išties bloga“, – pabrėžė jis, pridūręs, kad per pastarąsias keturias dienas Lenkijoje išsivystė „labai rimta valstybės ir demokratijos krizė“.

„Ir ką premjerė daro tokioje padėtyje?“ – retoriškai klausė J.Kaczynskis.


Šiame straipsnyje: Lenkijarinkimaiprotestuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių