Quantcast

Lenkija perima Baltijos jūros valstybių tarybos vairą

  • Teksto dydis:

Lenkija trečiadienį pradeda pirmininkauti vienuolika šalių vienijančiai Baltijos jūros valstybių tarybai, tačiau organizacijos darbotvarkę temdys įtempti santykiai su Rusija.

Tarybai priklauso aštuonios Europos Sąjungos (ES) šalys - Lietuva, Latvija, Estija, Suomija, Švedija, Danija, Lenkija ir Vokietija, taip pat Norvegija, Islandija ir Rusija.

Maskvos dalyvavimas bendruose projektuose iki šiol laikytas vienu iš didžiausių tarybos privalumų, palyginti su kitomis regioninėmis organizacijomis. Tačiau dėl veiksmų Ukrainoje Rusija aukščiausiu lygiu liks izoliuojama, be to, entuziazmo stiprinti tarybą nerodo ir kitos regiono valstybės.

„Baltijos regiono šalys jaučia konflikto Ukrainoje poveikį, ir bendradarbiavimo perspektyvos su Rusija, ypač politinėje srityje, yra ribotos“, - žurnalistams Varšuvoje sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministrė Henryka Moscicka-Dendys.

„Ukrainos – Rusijos konfliktas turi praktinę reikšmę situacijai regione, dėl jo sustabdyti aukšto lygio susitikimai. Jei situacija Rytų Ukrainoje nesikeis, Lenkijos pirmininkavimo metu nenumatome viršūnių susitikimų“, - teigė diplomatė.

Kita vertus, ji pabrėžė, kad Baltijos jūros valstybių taryba yra puikus forumas, kurio pagrindu galima tęsti sektorinį ir praktinį bendradarbiavimą gyventojams svarbiose srityse, skatinti žmogiškuosius ryšius.

Vienu iš svarbiausių renginių bus rugsėjį Gdanske planuojamas kultūros ministrų susitikimas, kuriame kviečiamas dalyvauti ir Rusijos ministras.

Lenkija metų trukmės pirmininkavimą perima iš Estijos.

Pirmininkaudama tarybai 2010 metais, Lietuva kvietė į viršūnių susitikimą Vilniuje atvykti tuometinį Rusijos premjerą Vladimirą Putiną, bet jis delegavo savo pavaduotoją.

Baltijos jūros valstybių taryba įkurta 1992 metais Vokietijos ir Danijos iniciatyva, siekiant paskatinti regiono šalių integraciją po Berlyno sienos griūties.

Pastaruoju metu organizacija didžiausią dėmesį skiria aplinkosaugai, kultūrai, švietimui, kovai su prekyba žmonėmis. Organizacija nesprendžia „kietojo saugumo“ ar nusiginklavimo klausimų.

„Mes norime matyti Baltijos regioną kaip regioninės integracijos modelį, ir tikimės, kad Lenkijos pirmininkavimas pasitarnaus šiam tikslui“, - sakė viceministrė H.Moscicka-Dendys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių