Quantcast

Laukia dar vienas referendumas iki 2020-ųjų?

Škotai nerimsta – Jungtinės Karalystės regiono pirmoji ministrė Nicola Sturgeon paskelbė, kad ir toliau sieks Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės. Esą jos ir daugelio Škotijos gyventojų netekina pasitraukimas iš ES.

Škotijos vyriausybė šią savaitę paskelbė nepriklausomybės referendumo teisės akto projektą. Jame numatyta, kaip turėtų vykti naujas plebiscitas dėl regiono nepriklausomybės, nors tas žingsnis ir nereiškia, kad toks balsavimas tikrai bus surengtas.

N.Sturgeon laikosi požiūrio, esą referendumas – paskutinė išeitis, turint galvoje, kad Škotija nebegalės išlaikyti glaudžių santykių su ES, iš jos pasitraukus Jungtinei Karalystei.

Škotijos nacionalinės partijos (SNP), kuriai vadovauja N.Sturgeon, prioritetu išlieka Škotijos nepriklausomybė, nors prieš dvejus metus škotai balsavo prieš tokį žingsnį. Tada kiek daugiau nei 55 proc. škotų pasisakė už pasilikimą Jungtinės Karalystės sudėtyje, o už atsiskyrimą nuo Londono balsavo 46 proc.

Kita vertus, net 62 proc. škotų balsavo prieš "Brexit", o visoje Didžiojoje Britanijoje pasitraukimo iš ES priešininkų buvo 48 proc.

"Brexit" iš naujo kelia nepriklausomybės klausimą. Tai sudarytų sąlygas mums patiems nuspręsti savo likimą", – teigė N.Sturgeon.

Tiesa, politikė pridūrė, kad referendumo ji neketina skelbti, jeigu matys, kad Londonas glaudžiai bendradarbiauja su Škotija, derėdamasis dėl atsiskyrimo nuo ES. Kita vertus, jeigu Didžiosios Britanijos vyriausybė nelaikys Škotijos lygiaverte partnere ir neatsižvelgs į regiono interesus, škotams gali tekti žingsniuoti prie balsadėžių. Ir tai gali įvykti iki 2020 m.

Apklausos rodo, kad dabar maždaug 55 proc. škotų būtų už pasitraukimą iš Jungtinės Karalystės. Vis dėlto aukšti SNP nariai įspėjo N.Sturgeon be reikalo nerizikuoti. Mat antras nesėkmingas referendumas gali būti pražūtingas SNP.

Tarptautinio palaikymo naujas referendumas, regis, kol kas taip pat nesulaukia. ES atstovai ne sykį pabrėžė, kad jokių išimčių Škotijai nebus taikoma. Jungtinės Valstijos taip pat leido suprasti kad škotai turi gerbti "Brexit" rezultatą.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad jos vyriausybė inicijuos išstojimo iš ES derybas iki 2017 m. kovo pabaigos, todėl jos šalis tikriausiai pasitrauktų iš Bendrijos iki 2019 m. pradžios.

Ji pridūrė, kad visa Jungtinė Karalystė Bendriją paliks kartu, o ne atskirai, ko norėtų škotai, siekiantys atskiro susitarimo su ES.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad vienintelė alternatyva vadinamajam kieto "Brexit" scenarijui, pagal kurį Didžioji Britanija pasitrauktų iš ES bendrosios rinkos ir įsivestų griežtas imigracijos kontrolės priemones, būtų sprendimas neišstoti iš Bendrijos.

"Žiauri tiesa – "Brexit" reikštų praradimus mums visiems, – teigė jis. – Manau, beprasmiška galvoti apie kokį nors minkštą "Brexit". Mano nuomone, vienintelė reali alternatyva kietam "Brexit" yra jokio "Brexit". Net jeigu mūsų dienomis vargu ar kas nors tiki tokia galimybe."


Šiame straipsnyje: ŠkotijaESJungtinė Karalystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių