Quantcast

Latvijos „Vienybės“ lyderė: valdančiųjų ginčo dėl postų ZZS neišspręs

  • Teksto dydis:

Latvijos centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjungos ( ZZS) pasiūlymas, kad kiekvienai iš trijų koalicijos partnerių tektų po penkis svarbius postus būsimoje vyriausybėje, neišspręs ginčo tarp ZZS ir konservatyvaus nacionalistų Nacionalinio aljanso dėl aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministro portfelio.

Tai pirmadienį vakare pareiškė trečiosios koalicijos partnerės - centro dešiniųjų partijos „Vienybė“ - lyderė Solvita Abuoltinia.

Pasak jos, „Vienybės“ taryba pirmadienį aptarė pasiūlymą, kad koalicijos partnerės gautų po vienodą skaičių aukščiausių postų, nors ZZS nepateikė šio siūlymo per koalicijos partnerių trišalį susitikimą.

Pagal anksčiau pasiektą susitarimą, „Vienybei“ turėtų atitekti šeši iš 15-os  postų, ZZS - penki, o Nacionalinis aljansas turėtų gauti keturis postus, sakė S.Abuoltinia.

Ji pabrėžė nemananti, kad ZZS pasiūlymas padės išspręsti nesutarimus tarp koalicijos partnerių, nes vyriausybės formavimo derybos įstrigo ne dėl sutarto postų paskirstymo santykio 6:5:4.

Net jei visos koalicijos partnerės gautų po penkis postus, tai neišspręstų ginčo dėl to, kam turėtų atitekti atsakomybė už aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministeriją, pažymėjo „Vienybės“ lyderė.

Trečiadienį valdančiosios koalicijos partijos susitiks su prezidentu Andriu Bėrziniu aptarti savo pasiūlymų dėl naujos vyriausybės.

„Vienybės“ atstovė, dabartinė premjerė Laimduota Straujuma, kurios kandidatūrą į būsimos vyriausybės vadovės postą remia visos trys valdančiosios partijos, taip pat pateiks savo pasiūlymus dėl ministrų portfelių paskirstymo ir kompromisinį sprendimą, pagal kurį ZZS turėtų atitekti aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministerijos parlamentinio sekretoriaus postas, o Nacionaliniam aljansui - ekonomikos ministerijos parlamentinio sekretoriaus postas. Tačiau nei ZZS, nei Nacionalinis aljansas kol kas nepareiškė pritarimo šiam siūlymui, pažymėjo S.Abuoltinia.

„Vienybės“ lyderės teigimu, šią savaitę daugiau trišalių koalicijos partnerių susitikimų veikiausiai nebebus ir jos tikriausiai susitiks tik po savaitės, spalio 28 dieną, nes nėra jokių požymių, kad būtų artėjama prie kompromiso.

„Priešingai, mes, atrodo, netgi nutolome nuo to kompromiso, kuris buvo  pasiektas anskčiau“, - pažymėjo ji.

Trys valdančiosios partijos - „Vienybė“, ZZS ir Nacionalinis aljansas - neranda kompromiso dėl pasidalijimo atsakomybės sritimis būsimoje vyriausybėje, nes ir ZZS, ir Nacionalinis aljansas nori gauti aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministro portfelį.

Remiantis L.Straujumos pasiūlymais, „Vienybei“, be premjero posto, turėtų atitekti finansų ministro, transporto ministro, vidaus reikalų ministro, užsienio reikalų ministro bei švietimo ir mokslo ministro portfeliai; ZZS gautų parlamento pirmininko, žemė sūkio ministro, ekonomikos ministro, gynybos ministro ir gerovės ministro postus, o Nacionaliniam aljansui atitektų aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministro, teisingumo ministro, kultūros ministro ir sveikatos apsaugos ministro portfeliai.

Kaip kompromisinis sprendimas siūlomas toks postų paskirstymas: „Vienybė“ prisiima atsakomybę už gerovės ministeriją, ZZS gauna švietimo ir mokslo ministro bei vidaus reikalų ministro postus, o Nacionaliniam aljansui atitenka parlamento pirmininko postas.

Spalio 4 dieną išrinktas naujasis Latvijos Seimas į pirmąjį posėdį susirinks lapkričio 4 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių